II Montenegro Film Forum

 

Montenegro film forum

 
 

II Montenegro Film Forum, će se ove godine održati u periodu od 18 – 20. novembra pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, a u organizaciji producentske kuće Artikulacija, NVO Montenegro Film Forum i FFHN – Montenegro Film Festival iz Herceg Novog.

U sklopu MFForuma biće realizovana i Predselekcija filmova iz regiona za Berlinski filmski festival.

U istom periodu za predselektore Berlinale-a, gospodu Bernda Budera i Nikolaja Nikitina biće organizovana projekcija filmova iz regiona.

Ovogodišnjim Forumom dominiraće teme koje su od izuzetnog značaja za crnogorsku, ali i regionalnu filmsku industriju. Stoga su na programu teme vezane za podizanje profesionalnih standarda i povećanje stepena integracije u regionalnim i evropskim filmskim tokovima, mogućnostima razvoja preduzetništva, podsticanja samoodrživosti u filmskoj industriji kod nas i u regionu, kao i u promovisanju savremenih modela u razvoju production service-a kao izuzetnog ekonomskog razvojnog potencijala.

S obzirom da je u toku javna rasprava o Nacrtu zakonu o kinematografiji, kroz panel diskusiju na temu finansiranje kinematografije u regionu predstaviće se iskustva zemalja regiona sa njihovim zakonima o filmu, benifitima, ali i probleimima u implementaciji!

Na ovogodišnjem Montenegro Film Forumu učestvovaće predstavnici audiovizuelnog sektora iz regiona, uspješni producenti iz regiona i svijeta, kao i filmski profesionalci iz Crne Gore. Pojedinačna izlaganja i diskusije, te predstavljanje iskustava iz regiona i analizom određenih case study-ja trebalo bi da pokrenuti brojna pitanja koja su bitna ne samo za Crnu Goru, već i za region u cjelini.

Drugi Montenegro film Forum održaće se u utorak, 19. novembra od 10 časova u Ministarstvu kulture Crne Gore na Cetinju, a namijenjen je domaćoj stručnoj javnosti, filmskim profesionalcima, studentima i profesorima fakulteta koji u svom programu imaju filmsku umjetnost, te medijima i najširoj domaćoj javnosti.

Takođe, biće dodjeljene Povelje za izuzetan doprinos u razvoju crnogorske kinematografije!

 

Okvirne teme

19. novembar 2013.

Finansiranje kinematografije u regionu

• regionalna iskustva u finansiranju kinematografije -potraga za (samo)održivim sistemom finansiranja,
• prepreke u implementaciji zakonskih rjesenja,
• mogucnosti kooperacije u okviru SEE regiona, trendovi i horizonti

Film kao preduzetnički izazov

• preduzetništvo u filmskom sektoru
• principi samoodrživosti i strategija u razvoju filmskog sektora u Crnoj Gori
• mogućnosti stimulacije biznis sektora za ulaganje u crnogorski film
• Film commisson u Crnoj Gori

Pozicioniranje crnogorskog filma u odnosu na region i svijet

• jačanje prisustva na inostranim festivalima
• plasman domaćeg filma na međunarodnom tržištu

 

Montenegro Film Forum