In memoriam – Ilija Pušić

 
 

Ilija Pusic - radiojadran.comJuče, 29.08. 2015.g. preminuo je Ilija Pušić, mr. arheologije u 94. godini života. Iza njega ostaje veoma raznoliko i bogato stvralačko djelo. Crnogorska akademija nauka objavila je dvije njegove knjige iz oblasti arheologije i umjetnosti: „VRANJAJ; PRAISTORIJSKO STANIŠTE IZNAD HERCEG NOVOG“  i „PREROMANIČKA PLASTIKA  U BOKI KOTORSKOJ“. Oko pedeset naučnih radova o njegovim arheološkim otkrićima objavljeno je u najprestižnijim stručnim časopisima.

Ilija Pušić je kao direktor Muzeja u Herceg-Novom osnovao i Likovnu galeriju „Josip Bepo Benković“  te pokrenuo godišnjak „BOKA“, časopis za kulturu i umjednost i bio  glavni urednik istog za prvih pet brojeva. Bio je dugogodišnje aktivan član Bokeljske mornarice. U mlađim  godinama bio je glumac i režiser u amaterskom  hercegnovskom pozorištu. Svirao je i prvu violinu u gradskom kamernom orkestru dok se orkestar nije rasformirao. Kasnije je kao pjevač bio među osnivačima  vokalnog ansambla „Bokelji“.

Pušić je bio istaknuti učesnik NOB-a te je odlikovan ordenom zasluga za narod drugog reda.

Bio je strastveni jedriličar  i sportski ribolovac.

Na njegovu  želju biće kremiran a urna sa pepelom  naknadno pohranjena u porodičnoj grobnici u Kumboru.

Za njim u žalosti ostaju supruga, dva sina, petero unučadi, sestre, bratanice i ostala familija kao i mnogobrojni prijatelji i saradnici.

 

Fotografija: radiojadran.com