Internacionalni TV Festival Bar – PUNOLJETSTVO FESTIVALA!

 

18 TV Festival Bar

 
 

XVIII Internacionalni TV Festival Bar ulazi u završnicu priprema i za jubilarno izdanje direkcija festivala pripremila je bogat i brojan program kako glavni takmičarski tako i prateći, koji  će se održati u Baru, u periodu od 22. do 26. oktobra. Ovo je jedan od četiri Festivala koje je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture, proglasila manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, stoga se festival realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bar. Osnivač i koproducent festivala je Radio Televizija Crne Gore.   

Konkurs za prijavljivanje autora, tv i producentskih kuća za takmičarski dio programa zatvoren je 5. septembra. Učešće na ovogodišnjem Festivalu prijavilo je 78 zemalja sa 345 programa od kojih je selekciona komisija u sastavu:  Aleksandar Bečanović (Crna Gora), selektor za dokumentarni/istraživački TV program i program iz oblasti ekologije i turizma, Irena Škorić (Hrvatska), selektor za igrani dramski program i dr Maja Vukadinović (Srbija), selektor za dječiji program i kratke TV forme, odabrala 78 programa iz 86 televizija i produkcijskih kuća iz 45 zemalja svijeta: Argentina, Austrija, Belgija, BIH, Brazil, Bugarska, Crna Gora, Češka, Danska, Egipat,  Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Indija, Iran, Irak, Irska, Italija, Izrael, Japan, Južna Koreja, Kanada, Kenija, Kolumbija, Kuba, Mađarska, Makedonija, Maroko, Meksiko, Nepal, Norveška, Njemačka, Peru, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija.

Selektovani programi raspoređeni su u 5 takmičarskih kategorija:

  • Dokumentarni  program- istraživački TV program (do 100 minuta) -26 slektovanih  programa

  • Igrani dramski program – dramski i serijski program (do 100 minuta) -14 selektovanih programa

  • Dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma (do 70 minuta) -4 selektovana programa

  • Dječiji program (do 35 minuta)- 13 selektovanih programa

  • Kratke TV forme – reklama, muzički video, eksperimentalni- umjetnički video, kratki igrani film (do 15 minuta) -21 selektovani program

 Na XVIII ITF-u će biti prikazano ukupno 51h takmičarskog programa u svih 5 kategorija, kao još oko 10h programa van takmičenja.

Ove godine biće dodijeljeno ukupno 19 nagrada, za svih pet kategorija, kao i počasna nagrada Dragan Radulović, za najbolju emisiju iz kategorije dječijeg programa. O nagradama odlučivaće međunarodni žiri,  koji se i ove godine sastoji od 5 uglednih stvaralaca iz oblasti filmske i televizijske umjetnosti: Iveta Pospisilova ( Slovačka ),  Koen Suidgeest ( Holandija ), Đorđe Milosavljević ( Srbija ), Kristina Ljevak ( BIH ) i Vladimir Perović ( Crna Gora ).

Uz bogat takmičarski  program, sa posebnom pažnjom koncipiran je prateći program, kako najavljuje  umjetnička direktorka, rediteljka Marija Perović, za ovo izdanje festivala pripremljen je znatan broj cjelodnevnih sadržaja, uz okrugle stolove, master class-ove, posebne projekcije i prisustvo specijalnih gostiju, kao i aktuelnih “zvijezda” televizijske produkcije.

Tako sa velikim zadovoljstvom najavljujemo specijalnog gosta koji će  i otvoriti festival, Olivera Mlakara, legendu jugoslovenske televizije.

“Jedno od omiljenih televizijskih lica mnogih generacija koje su uz njegove emisije stasavale, Oliver Mlakar tokom trideset godina karijere svojim radom i pojavom ostavio je neizbrisiv pečat, a projekti na kojima je radio postali su kultni. Rođen je 1935. godine u Ptuju, a živio je u Osjeku od 1954. godine, kada se seli u Zagreb da studira francuski i italijanski jezik na Zagrebačkom Univerzitetu i počinje da radi kao najavljivač na Radio Zagrebu. Mlakar je postao stalni novinar na Televiziji Zagreb 1965. godine, kada je vodio prvi kviz show na jugoslovenskoj televiziji sa Jasminom Nikić „Poziv na kviz“. Bio je poznat kao voditelj igara na sreću, a međunardonu popularnost je stekao kao voditelj Igara bez granica 70ih godina kao i Kviskoteke, veoma popularnog kviza koji se emitovao od 1980. do 1995. godine. Bio je jedan od domaćina Izbora za pjesmu Evrovizije koji se 1990. godine održao u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Skoro punu deceniju kasnije 1999. godine, Mlakar je vodio Doru, hrvatsko takmičenje za predstavnika na Evroviziji. Od 1993. do 2002. godine, Mlakar je vodio hrvatsku verziju popularne emisije Kolo sreće. U 2002. godini je završio svoju karijeru na Hrvatskoj Radio Televiziji. Čuvena rečenica iz „Kviskoteke“ koju je vodio „Točno, ali nepotpuno“ postala je dio mnogih viceva i anegdota. Njegova pojava još uvijek kod mnogih izaziva nostalgiju za bezbrižnim vremenom čiji je jedan od simbola upravo Oliver Mlakar. Nikada nije uložio kviska kada je bilo potrebno da se puno radi, tako da se tokom penzionerskog staža u nekoliko navrata vraćao na male ekrane. Danas uživa u mirnom životu sa suprugom Dunjom na porodičnom imanju nadomak Zagreba, gdje uzgaja pse i brine se o konjima.“  

Osim što će otvoriti festival  22.-og  i biti prisutan tokom svih festivalskih dana, poseban program Druženje sa …Oliverom Mlakarom, za  publiku, goste i medije biće upriličeno u srijedu 23. oktobra u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 20h.

Takodje najavljujemo prisustvo svih predstavnika javnih servisa iz regiona, veliki broj domaćih i regionalnih medijskih lica, ali i producentskih kuća, reditelja i glumaca.

Savjet i Direkcija Festivala su donijeli odluku da se Regional Content Providing Market održava bijenalno, tj svake druge godine, tako da održavanje trećeg  po redu marketa najavljujemo za 2014. godinu,  tokom 19.-og  izdanja Festivala. Ovakva odluka Savjeta je neminovna posledica nemogućnosti da se u uslovima sveopšte ekonomske krize iz godine u godinu akumilira i koncentriše neophodan reciprocitet i  broj kupaca-prodavaca, menadžera programa i akvizitera televizijskog i filmskog programa u region. Direkcija tokom ovogodišnjeg izdanja festivala  planira uspostavljanje online platforme za Market i aktivnosti već od novembra ove godine, kako bi  naši cijenjeni marketeri, naši prijatelji, producenti, kupci i distributeri programa, koji su nas pratili tokom prethodne dvije godine, mogli da očekuju, pripremaju i planiraju Market ITF Bar  naredne godine i kako bismo na što bolji način odgovorili izazovima medijskog tržišta kao i  turbulentnim ekonomskim okolnostima u regionu.

U cilju bolje promocije Festivala treću godinu za redom se nastavlja kvalitetna saradnja sa Crnogorskim Telekomom, koji je i ove godine ponosni partner festivala, zahvaljujući kojem i ove godine publika koja nije u prilici da prisustvuje projekcijama u Baru može gledati sve filmove takmičarskog dijela festivala, na posebnom kanalu  putem kablovskog sistema Extra TV-a.

Press služba TV Festivala Bar