Izdavačka kuća “Narodna knjiga” u Budvi

 

JU „Muzeji, galerija i biblioteka“ Budva organizuje prodajnu izložbu knjiga izdavačke kuće „Narodna knjiga“ iz Podgorice od 26. do 28. aprila u prostorijama budvanske gradske biblioteke u zgradi Akademije znanja. Prodajna izložba će za posjetioce i kupce biti otvorena u četvrtak, 26.aprila u 12 sati i trajaće do subote, 28. aprila, a sva izložena izdanja biće dostupna po cijeni nižoj za 30 %.

Veče sa urednicom ove izdavačke kuće, Zoricom Marković, biće organizovano u četvrtak, 26. aprila u 19.30 sati u biblioteci a razgovor će voditi Stanka Rađenović, organizator književnog programa. Poseban akcenat će biti stavljen na Sabrana djela Danila Kiša u 15 tomova, budući da je „Narodna knjiga“ prvi izdavač koji je u Crnoj Gori objavio ovo kapitalno izdanje. Recenziju za Sabrana djela Danila Kiša potpisuju Pavle Goranović i Mladen Lompar.

Kompanija „Narodna knjiga“ osnovana je 2000. godine u Podgorici. Početak rada se zasnivao na distribuciji i prodaji knjiga, a kasnije su, slijedeći zahtjeve kupaca, odlučili da počnu i sa izdavaštvom. Za više od deceniju postojanja, objavili su oko 200 naslova kao izdavači i isto toliko kao suizdavači sa izdavačkom kućom „Mono i manjana” iz Beograda, od kojih je stotinak u pripremi. Poznati su kao učesnici svih značajnijih sajmova i književnih manifestacija u okruženju. Danas je „Narodna knjiga“ jedna od najuglednijih izdavačkih kuća u Crnoj Gori. U biblioteci se mogu naći djela renomiranih domaćih, kao i prevodi svjetski poznatih autora.