Izložba „Crtež u slovenačkom stripu“

 

08. maj 2012.
Podgorica, Galerija “Centar”, 19h.

 

Izložba „Crtež u slovenačkom stripu“

 

U utorak, 8.maja sa početkom u 19 časova u galeriji “Centar” biće otvorena izložba pod nazivom „Crtež u slovenačkom stripu“.

Prikazivanje ove izložbe u Crnoj Gori predstavlja nastavak plodne saradnje koju Centar savremene umjetnosti Crne Gore ostvaruje već dugi niz godina sa Mestnim muzejom Ljubljana. Projekat je ostvaren zahvaljujući grantu Ministarstva vanjskih poslova Slovenije kojim se pomažu kulturni projekti koji promovišu državu Sloveniju u Crnoj Gori.

Izložbu, koja prikazuje cjelopkupni razvoj slovenačkog stripa od njegovih početaka 1905. do danas, priredila je ustanova Mestni muzej Ljubljana. Autor izložbe dr Sarival Sosič uključio je u izložbu skoro sve strip autore koji su u Sloveniji obilježili strip i utemeljili ga kao važan estetski likovni segment slovenačke kulture. Ova izložba pokazuje da je strip sastavni dio pop kulture u svim sredinama i da ima ogroman komunikativni potencijal. Na izložbi će biti predstavljeni radovi 25 strip autora.

Izložbu će otvoriti gospodin Vladimir Gašparič, ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori a prisutnima će se obratiti i dr Sarival Sosič kao i Iztok Sitar, jedan od strip autora.
Izložba u galeriji „Centar“ će trajati do 22.maja.

U utorak, 8. maja u 13 časova Iztok Sitar će održati radionicu stripa na Sajmu knjiga u garaži Delta City-ja u Podgorici.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE NA LINK