Izložba “Body of Digital” i mjuzikl “Grk Zorba”

 

JU “Grad teatar”
Budva, 29. 07. 2011. godine

 

 

Najava za program 25., jubilarnog, “Grada teatra” za subotu 30. i nedjelju 31. jula

 

 

U subotu 30. jula sa početkom u 21 čas u zgradi na Trgu pjesnika biće otvorena izložba grupe crnogorskih umjetnika pod nazivom “Body of Digital” koncipirana po principu interdisiplinarnog rada.

Umjetnici su izložbu najavili sledećim obrazloženjem:

“Izložba pod nazivom “Body of Digital” je interdisciplinarni rad u kojem, kao predmet umjetničkog izražavanja, umjetnici koriste ili „manipulišu“ digitalnim formama u cilju predstavljanja komparativnih vrijednosti organskog i elektronskog sistema koji funkcioniše u jednoj vrsti simbioze sugerišući na mogućnost da održi našu pažnju, da pozove do iskustva stvaranja, ojača hitrost mašte kao načina da se dođe do istine prirode i samim tim porijekla umjetnosti. Izložba predstavlja radove u kojima se prepliću fikcija i pseudo dokumentarno. Izložbu čine različite digitalne forme (video, digitalne grafike, fotomontaže) koje konceptualno tretiraju pitanje povezivanja tehnologije i ljudskog tijela.

Digitalni umjetnički izraz i upotreba novih formi, u našem društvu reflektuju subkulturno i subverzivno djelovanje u umjetnosti, pa zahtjevaju drugačiji pristup u odnosu na konvencionalne forme. Akademski umjetnici Danijela Mršulja, Dušica Ivetić, Boris Abramović, Ivan Šuković i Damir Hodžić trasiraju svoj umjetnički put, koristeći ovakav izraz i forme, pažljivim odabirom prostora i koncepta izložbe u kojoj učestvuju, pa je “Body of Digital” za njih izazov za prezentaciju svojih do sada neotkrivenih digitalnih promišljanja.”

Nastupaju:

Dušica Ivetić koja predstavlja video instalaciju iz 2010. Dušica je rođena u Kotoru 1981 godine. Diplomirala na Accademia di belle arti u Firenci (Odsjek slikarstvo) 2005. god. Magistrirala na istoj akademiji 2009.;

Hodžić Damir predstavlja ulje na platnu, 50×50, iz 2010. Rođen je 1979. godine. Završio Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju (slikarstvo).;

Danijela Mršulja predstavlja rad “Stolica za Ai Weiwei-a”, performans iz 2011, Rođena u Kotoru 1979. godine. Diplomirala je 2005. i magistrirala 2009. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsjek vajarstvo. Trenutno je na Umetničkim doktorskim studijama na istom fakultetu.;

Boris Abramović predstavlja video instalaciju „Missing body“, 2011. Rođen u Titogradu 1978. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti (odsjek grafika) 2005.;

Ivan Šuković predstavlja foto instalaciju „Pile of paste (1928-1977)“ iz 2011. Rođen u Podgorici 1981. godine. Diplomirao književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Magistrant na Fakultetu za medije i komunikacije, odsjek Digitalne umjetnosti (Beograd).

Izložba je otvorena do 10. avgusta.

 

U nedjelju, 31. jula sa početkom u 10 časova povodom 25. godina održavanja festivala „Grad teatar“ održaće se okrugli sto sa temom „Grad teatar-proizvod kulture, dio civilizacijskog identiteta“.

Okrugli sto ima za cilj da utvrdi kulturni doprinos ovog festivala civilizacijskom identitetu zemlje i okruženja, ali i da iznađe nove moduse i tendencije u budućem razvoju jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija ovoga prostora.

Na okruglom stolu će govoriti: Rahim Burhan, Jovan Ćirilov, Branislava Liješević, Janko Ljumović, Mirjana Maslovar, Dušan Pernat, Ljubiša Ristić, Nebojša Romčević i Velibor Zolak. Učesnike će pozdraviti Merin Smailagić, direktor JU „Grad teatar”, a moderator je Milena Lubarda Marojević, zamjenica direktora JU „Grad teatar”.

Okrugli sto je otovoren za javnost.

 

Sa početkom u 22 časa u subotu i nedjelju 30. i 31. jula na sceni na Svetom Stefanu će se održati prva i druga repriza 3. ovogodišnje koprodukcije „Grada teatra”, mjuzikl „Grk Zorba” nastao po literarnom predlošku poznatog Kazancakisovog romana, a u adaptaciji i režiji Mihaila Vukobratovića.

Vukobratović o radu na ovom komadu kaže: Dramatizacija romana Nikosa Kazancakisa čiji naslov glasi „Doživljaji Grka Zorbe“ koju je uradio  Predrag Perišić,  dovoljna je inspiracija i ubedljiv povod za scensku analizu ove priče. Ima međutim nečeg neobičnog u ličnosti tog junaka koji nije sitni prevarant, igrač na malom prostoru ili neko ko vreba priliku da se okoristi. Zorba je junak širokog poteza, on u sebi miri neobuzdanu prirodu pustolova i nekoga ko može uploviti u mirnu luku, on je umetnik života koji je u stanju da, kada ga ponese emocija, i sebe iznenadi. U našoj priči Zorba jeste neobičan junak ali je netipičan i zbog toga što pored njega i te kako ima mesta za ostale. Šta više on bez njih nije moguć. Zorbin saputnik Džejson (Jason), slično svom imenjaku iz davnih dana, ima tu sreću da mu u potrazi za zlatnim runom, u tom nemogućem poduhvatu  društvo pravi Zorba, baš kao što Beatris može računati na Zorbinu velokodušnost i umreti srećna. Svi oni: i lepa udovica Marija,  brižni Kiros i blagorodni Angel ali i nesrećno zaljubljeni Stavros, ostrvljani i monasi, svi zajedno tvore jedan izolovani prostor u kome vladaju neobični zakoni i običaji koji su verovatno nastali mešanjem vrelog mediteranskog  sunca, usamljenosti i želje za svetom koja se možda može ostvariti pesmom i igrom. Na pustoj plaži.

Dramatizaciju originalnog teksta je uradio Predrag Perišić, tekstove pjesama Slobodan Obradović, umetnički saradnik je Željko Jovanović, scenograf je Magdalena Vlajić, kostimograf Emilija Kovačević, koreograf Snežana Zablaćanski, aranžer i dirigent Vojkan Borisavljević, adaptaciju i režiju Mihailo Vukobratović.

ULOGE: Desimir Stanojević, Slobodan Stefanović, Ljiljana Stjepanović, Jelena Jovičić, Vladan Savić, Danijel Korša, Milan Antonić, Vesna Paštrović i Marina Aleksić. Učestvuju i balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama

Predstava je na repertoaru i 1. i 2. avgusta.