Izložba fotografija Žige Koritnika

 

20. april 2012.
Podgorica, Perjanički dom, 19h.

 

 Izložba fotografija Žige Koritnika

U petak, 20. aprila sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu na Kruševcu biće otvorena izložba fotografija poznatog slovenačkog džez fotografa Žige Koritnika pod nazivom „Aranžeri oblaka“.

Izložba se organizuje u okviru manifestacije „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori“.

Žiga Koritnik je rođen 1964. u Ljubljani. Od 1990. godine izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Sloveniji i inostranstvu.

Izložba predstavlja plod 24-godišnjeg rada Žige Koritnika na muzičkoj fotografiji a snimci su nastali na festivalima u Sloveniji i inostranstvu. Na fotografijama su predstavljeni muzičari različitih džez stilova – od mejnstrima preko modernog do improvizacije.

U tekstu kataloga koji prati ovu izložbu autor je, između ostalog, zapisao: “ Naslov izložbe – “Aranžeri oblaka”- nastao je prije više godina, kad sam jednom prilikom ležao na obali Bohinjskog jezera i divio se oblacima. Neki prijatelj Škot veslao je sa svojim sinom po jezeru, pozdravili smo se, a dječak je upitao oca: „Ko je ovo?“ Ovaj je odgovorio „Ovo ti je aranžer oblaka“. Prva asocijacija bila je muzika, fotografija i atmosfera koju nose zaista veliki festivali. Pomislio sam da bi to mogao postati naziv neke buduće izložbe, možda čak i knjige…“.

Organizatori izložbe su Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Ambasada Slovenije u Crnoj Gori i nevladino udruženje JAZZ ART iz Podgorice.

Izložbu, koja će trajati do 30. aprila, otvoriće zamjenik ambasadora Slovenije u Crnoj Gori Zlatko Bešker a na otvaranju će biti prisutan i autor.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU