Izložba grafika Irfana Handukića

 

22.novembar 2011.
Budva, Moderna galerija, 19h.

 

Izložba grafika

Irfana Handukića

 

 

U okviru proslave Dana opštine Budva, u utorak, 22.novembra 2011.godine u budvanskoj Modernoj galeriji sa početkom u 19.00h, svečano će biti otvorena izložba istaknutog bosanskohercegovačkog umjetnika Irfana Handukića. Ova izložba rezultat je saradnje dve bratimske opštine, Opštine Budva i sarajevske Opštine Stari grad.

Irfan Handukić (Bihać,1950.) Pedagošku akademiju odsjek likovna umjetnost završio je u Sarajevu (1972). Pedagoški fakultet na odsjeku za likovne umjetnosti- grafika diplomirao u Rijeci (HR,1979). Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu završio je postdiplomske-specijalističke studije i magistriro na odsjeku grafike, a 2008.godine doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.
Studijski je boravio u Italiji, Turskoj, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Iranu i Australiji. Od 1972 godine do danas izlagao je na preko 150 kolektivnih i 40 samostalnih izložbi.
Irfan Handukić dobitnik je više priznanja i nagrada u oblasti slikarstva i grafike u BiH i inostranstvu.

Na izložbi u budvanskoj Modernoj galeriji Irfan Handukić predstaviće svoj umjetnički rad sa oko 40 grafičkih listova rađenih tehnikom duboke štampe, a koji tematski pripadaju različitim ciklusima (Prije izlaska sunca,Veliki val plime iz oceana, Stablo kraja, Teku rijeke, Homa).
Mr.Ilijas Deminković u tekstu za katalog izložbe o Handukićevom radu zapisao je: ”Inovativnost, vehementnost u okrilju sopstvene izvornosti Handukićeve intervencije nalaze se ne samo u temeljnom konceptu upotrebe osnovne organske forme unutar specifično razrađenog grafičkog postupka, nego i u naknadnom estetskom tiskovnom tretmanu dobijenih rezultata, u tzv.postprodukcijskom grafičkom nahođenju. Njegova samosvjesna discipliniranost, metodično je reducirala mnogostruku likovnost, zastupajući perfekcionizam ostvaruje grafiku čistote i homogenosti svojevrsnim ekstraktom što su „sui generis“ vlastitog grafičkog izraza”.

Izložbu će otvoriti načelnik Opštine Stari grad Sarajevo g-din Ibrahim Hadžibajrić.