Izložba “Plečnikove zavjese”

 

 

U četvrtak, 14. aprila sa početkom u 20 časova u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba radova mlade crnogorske umjetnice, modne dizajnerke Tijane Todorović pod nazivom „Plečnikove zavjese“.

Tijana Todorović je rođena 1984.godine u Podgorici. 2003. upisala je Fakultet za modni i tekstilni dizajn Univerziteta u Ljubljani gdje je i diplomirala 2008. iz pozorišnog kostima – radila je kostimografiju za predstavu “Srčana kap“ Mirka Kovača. Trenutno je na magistarskim studijama u Ljubljani. Od 2005. godine učestvuje na brojnim izložbama tekstilnog i modnog dizajna, na modnim revijama, izložbama fotografija, radi kostimografije za pozorišne predstave.

Na izložbi u galeriji „Centar“ umjetnica će se predstaviti sa tridesetak radova (fotografija, crtež, gvaš,  kompjuterski kolaž) o kojima istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković u katalogu za izložbu, između ostalog, kaže: “Tijana je inspiraciju našla u drvoredima koje je osmislio ispred svojih zdanja arhitekta Jožef Plečnik, nosilac najvećih vrijednosti slovenačke arhitekture XX vijeka. Impresije koje je Tijana doživjela prilikom prvog susreta sa starim jezgrom Ljubljane, u kojoj je stekla najveći stepen akademskog obrazovanja, duboko su se urezale u njenoj memoriji i dobile svoju konkretizaciju u radovima prezentiranim na ovoj izložbi. Plečnikove objekte fotografisala je i kasnije koristila u finalnoj tekstilnoj kreaciji. Međutim, u korelaciji arhitektonskih objekata i eksterijera ona se opredijelila za drveće koje ima svoju dušu, koje mijenja i oživljava statične arhitektonske objekte – mostove, tržnicu, monumentalne građevine…, kao “zavjesa-ruho” koja prekriva/otkriva tajne jednog prisutno/odsutnog svijeta. Tijanine tekstilne “uzorke” karakteriše kompleksnost dizajnerskog umjeća…”.

Izložbu će otvoriti Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti.