Izložba “Prostor skulpture“

 

24. maj 2012.
Podgorica, Galerija “Centar”, 19h.

 

Izložba radova Rajka Popivode
„Prostor skulpture“

 

U četvrtak, 24.maja sa početkom u 19 časova u galeriji “Centar” biće otvorena izložba radova Rajka Popivode pod nazivom „Prostor skulpture“.

Rajko Popivoda je rođen 1953. u Beogradu. Diplomirao je na vajarskom odsjeku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1976. a magistrirao je 1978. godine. Član je ULUS-a od 1977. Od 1979. godine održao je petnaest samostalnih izložbi (Beograd, Njujork, Pariz, Budva, Norden, Oslo, itd) a izlagao je i na preko stošezdeset grupnih izložbi u zemlji i
inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada kao i priznanja na javnim konkursima za likovna rješenja plaketa i drugih odličja. Autor je više skulptura za javni prostor. Učestvovao je na brojnim međunarodnim simpozijumima skulpture. Njegova djela nalaze se u vlasništvu muzeja, galerija i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.

U katalogu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Bojana Burić je, između ostalog, zapisala: “Njegova skulptura je uvek duboko i suštinski angažovana iako se ne bavi eksplicitnim narativima, pa čak ni retorikom samog materijala koji je u njegovoj skulpturi prepun semantičkih i vizuelnih značenja. Puna masa kućišta i razvalina, egzistiraju zajedno sa transparentnim kavezima koji nisu samo mesta za čuvanje i asambliranje fragmenata tela (umesto tegli sa formalinom), već istovremeno i geto, rešetke iza kojih se nalazi skulptura koja se čuva u tragovima.“ dok teoretičar umjetnosti Miško Šuvaković kaže: „Kao što ljudsko telo ima unutrašnje organe, tako i telo skulpture ima unutrašnji svet potencijalnih sugestija – kod Popivode to je potencijalnost unutrašnjosti kutije, rešetke, kaveza, okvira, ili izolovanog i centriranog detalja objektnog ili telesnog sveta u kome se predstavlja fragmentirano ili zarobljeno ljudsko telo (Kavez, 1986). Unutrašnjost objekta je fatalistički sugestivno prikazana kao unutrašnjost u koju se smešta tj. zatvara ljudski život.“
Na izložbi u galeriji „Centar“, koja će trajati do 13.juna, Popivoda će se predstaviti sa 21 skulpturom iz perioda 1978-2006. kao i fotografijama iz ciklusa „Remake“ (1978-2009).

Izložbu će otvoriti Pavle Pejović, direktor Narodnog muzeja Crne Gore.

 

VIŠE O AUTORU I NJEGOVOM STVARALAŠTVU
MOŽETE SAZNATI AKO KLIKNETE NA LINK