Izložba savremene crnogorske umjetnosti pod nazivom „Ego sum”

 

Dvorac Petrovica u Podgorici

 
 

U ponedjeljak, 31.marta sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu biće otvorena izložba savremene crnogorske umjetnosti pod nazivom „Ego sum”.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi sljedećih umjetnika: Brigite Antoni, Ane Pejović Knežević, Teodore Nikčević, Jovane Vujanović, Siniše Radulovića, Nebojše Dedića, Milene Jovićević, Natalije Vujošević, Jelene Tomašević, Gordane Kuč, Radovana Grujića, Veska Gagovića, Milije Pavićevića, Ilije Burića i Ilije Šoškića.

Petar Ćuković je povodom ove izložbe, između ostalog, zapisao:

„…Kako god, snažno osjećanje ega, u temelju je našeg razumijevanja svijeta. Moderna umjetnost njegov je najsnažniji simbolički izraz. I koliko god da nam se danas njena povijest, povijest ove umjetnosti, ukazuje kao fenomen nimalo jednosmjeran, nimalo pravolinijski, kako se nekoć možda i činilo, koliko god da se i za njeno tumačenje može da primijeni onaj hajzenbergovski princip neodređenosti, koji stoji u temeljima razumijevanja moderne fizike, u jednome nema sumnje: za svakog umjetnika, i danas, u dobu opšteprihvaćenog „pluralizma stilova”, ma kakvim idejama bio opsjednut, ma kakvim medijem se izražavao, njegovo djelovanje uvijek neizbježno iscrtava horizont njegovog osjećanja sopstva. _Ego sum, Ja jesam,_ dakle, prvi je krug unutar umjetnikovog kompleksnog habitusa.

Svijest o ovom krugu, o njegovoj neizbježnosti, moći i značenjima i sada jednako upućuje na stalno plutanje subjektivnosti, na nepresušnu energiju i opetovanje usuda _ekspresivne individuacije_, u pokušaju da se naše _Ja,_ u potrazi za _smislom_, nekako usredišti u „raščaranom” prostoru postojanja bez horizonta…”

Autor koncepta izložbe je istoričar umjetnosti Petar Ćuković a kustoskinje su Ljiljana Karadžić i Ana Ljesar, istoričarke umjetnosti.