Izložba skulptura Miodraga Šćepanovića

 

24.08.2011.
Mojkovac,  Centar za kulturu, 20h

 

Izložba skulptura
Miodraga Šćepanovića

 

 

U srijedu, 24.avgusta sa početkom u 20 časova u Centru za kulturu „Nenad Rakočević“ u Mojkovcu biće otvorena izložba skulptura Miodraga Šćepanovića.

Organizator izložbe, koja se održava u okviru IX Mojkovačkog kulturnog ljeta, je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Miodrag Šćepanović je rođen 1953. u Kolašinu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo, u klasi prof. Miše Popovića 1983. godine u Beogradu. Član je ULUCG-a od 1990. i Udruženja “Jesenji salon” Pariz od 2008. godine. Samostalno je izlagao u Titogradu, Petrovcu, Kolašinu, Kotoru, Podgorici, Baru, Beogradu, Tivtu,
Zagrebu i Budvi kao i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu (1983), Nagrade “Lubarda, Stijović, Milunović” ULUCG (2003) i Prve nagrade za skulpturu “Pol Belmondo” na Jesenjem salonu u Parizu (2006).

Istoričarka umjetnosti Lucija Đurašković, koja će i otvoriti ovu izložbu, zapisala je, između ostalog, o Šćepanovićevim skulpturama:
„Doživljavajući kamen kao izazov, Šćepanović uspijeva da svojom oplemenjenom duhovnom toplinom i maestralnom izvođačkom vještinom, preobrazi njegovu hladnu strukturu u vibrirajući životni oblik koji nas oslobađa i nesvjesno uznosi do dalekih arhetipskih sfera. I zato su, nimalo slučajno, u njegovom djelu tematske dominante: žena, žena-majka, zagrljaj, bliskost, susret… ili zoomorfne predstave šumskih životinja, najčešće ptica… Tematika Šćepanovićeve skulpture je u potpunosti usklađena sa lirskom i intimističkom notom njegove umjetnosti kojoj je u potpunosti podređena i forma njegove plastike.“

 

VIŠE INFORMACIJA O UMJETNIKU I NJEGOVIM RADOVIMA
MOŽETE VIĐETI AKO KLIKNETE NA LINK