Izložba slika Draga Dedića u Beranama

 

26. april 2012.
Berane, kuća vojvode Gavra Vukovića, 20h.

 

Izložba slika Draga Dedića u Beranama

 

Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Centrom za kulturu Berane, u četvrtak, 26. aprila u 20 časova priređuje u kući vojvode i diplomate Gavra Vukovića u Beranama samostalnu izložbu slika istaknutog crnogorskog slikara Draga Dedića, koji gotovo pola vijeka živi i stvara u Parizu.

Drago Dedić je rođen 1937. godine u Orahovu kod Podgorice. Studirao je na titogradskom Elektrotehničkom fakultetu, a studije je nastavio u Beogradu.
Otpočinje da se interesuje za umjetnost, bavi se slikarstvom, poezijom, prozom. 1967. odlazi za Pariz i nastavlja rad na slikarskom planu. Svoje prvo likovno predstavljanje imao je 1973. na grupnoj izložbi u čuvenoj galeriji “Lambert” u Parizu. Od tada kontinuirano slika i izlaže samostalno i grupno u Francuskoj, a posebno na poznatim salonima: “Salon
ACAM”, “Salon d’Automne”, “Figuration Critique”, “Salon d’Hiver”, “Salon des Artistes Indepedants”, “Salon de Mai”, “Salon Societe Nationale des Beaux Arts”, “Salon Comparaisons”, “Salon Societe des Artistes Francais”, “Salon Fantastique”, “Salon des Grands et Jeunes d’Aujourd’hui”. Dedić je do sada  priredio preko trideset samostalnih a učestvovao je na više od tri stotine grupnih i kolektivnih izložbi u Francuskoj i svijetu. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za likovno stvaralaštvo. Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama. Član je “Maison des Artistes” od 1977. i ULUCG-a od 1983. Duže vremena je član organizacionih komiteta “Salon d’Automne” i “Figuration Critique”.
Aktuelnu izložbu u Beranama prati kolorni katalog sa uvodnim tekstom prof. dr Siniše Jelušića u kome se, između ostalog, kaže: …”Za likovnu poetiku Draga Dedića: značenje Bića jeste neupitno, a način da se ono odgonetne jeste u jeziku slike, koji poput mita, govori i nešto bitno iskazuje. Što nam to bitno Dedićeva slika, svojom složenom plastičkom i
hromatskom strukturom saopštava? Jezik Dedićeve slike najpreciznije se može definisati pojmom metafizički realizam, čije značenje upućuje na postupak koji likovnom teksturom smjera ka drugoj realnosti (gr. meta ta fisika: iznad/iza prirode). Ovaj se smjer uspostavlja, u ravni formalnih i hromatskih istraživanja slike, za koje smo utvrdili da jezikom mitskih slika saopštavaju istinu bivstvujućeg….”

Izložbu će otvoriti slikar i likovni kritičar Slobodan Bobo Slovinić.