Izložba slika Uroša Toškovića u Plužinama

 

PLUŽINE,
CENTAR ZA KULTURU, 26. MAJ U 19 ČASOVA

 

 

U četvrtak, 26. maja sa početkom u 19 časova u Centru za kulturu u Plužinama biće otvorena izložba slika Uroša Toškovića.

Organizatori izložbe su Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Centar za kulturu Kolašin.

Uroš Tošković je rođen 1932. godine. Umjetničku školu u Herceg Novom, gdje su mu profesori bili Petar Lubarda i Milo Milunović, završio je 1952. godine. U Beogradu je 1956. završio Akademiju likovnih umjetnosti, u klasi profesora Marka Čelebonovića. Iste godine odlazi za Pariz gdje
završava studije na Školi lijepih umjetnosti, kod profesora Morisa Brijasona. Vlada Crne Gore mu 1987. dodjeljuje Trinaestojulsku nagradu.
Devedesetih godina prošlog vijeka vraća se u Podgoricu a neko vrijeme živi i radi u Nikšiću i Baru.

Na izložbi u Plužinama biće izloženi radovi u kombinovanoj tehnici koje je Tošković stvarao u toku 2007, 2008 i 2009. godine dok je učestvovao u radu likovne kolonije „Grad na Tari“.
O njegovom stvaralaštvu istoričarka umjetnosti Draginja Kujović je, između ostalog, zapisala: “Od prvog susreta sa platnom, uljem, papirom i olovkom, odbacio je ustaljene umjetničke forme, stvarajući svoj sopstveni stil, kroz koji iskazuje svoju misao jedan osoben umjetnički manifest.
Proširio je opseg tradicionalnog slikarskog procesa, kombinujući pastel, suvi pastel, ulje, lak na kartonu i papiru sa pijeskom. Ta radoznalost u traganju da se izrazi što bliskije iskonu udahnula je sopstveni život njegovim slikama i crtežima. Asimilacijom crteža u sliku proširio je razvoj slikarskog izražavanja. “Ja crtam. Ja ne slikam” – kaže Uroš
Tošković.

Izložbu će otvoriti Brankica Nedović, savjetnik u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

ZA DETALJNIJE INFORMACIJE O IZLOŽBI I UMJETNIKU KLIKNITE NA LINK