Izložbe fotografija ,,Novi muzej Akropolja u Atini i njegova vizionarka Melina Merkuri’’

 

Kotor, Gradska galerija, 20,30h

 

Izložbe fotografija :
,,Novi muzej Akropolja u Atini i njegova vizionarka Melina Merkuri’’

 

 

Kulturni centar ,,Nikola Đurković’’ Kotor,  u saradnji sa Ambasadom Grčke u Crnoj Gori i Skupštinom Opštine Kotor, priprema dvije međusobno povezane izložbe fotografija : ,,Novi muzej Akropolja u Atini i njegova vizionarka Melina Merkuri’’.

Posjetioci ove izložbe biće u prilici da vide fotografije Svete stijene Akropolja, na kojoj su podignuti impresivni hramovi, zatim arhitektonskog plana Muzeja autora Bernara Cumija, kao i prostorija Muzeja u kojima su izložena remek djela antičke grčke umjetnosti. Uz fotografije biće emitovani filmovi : ,,Erehtejon i vrijeme’’, ,,Novi muzej Akropolja’’ i kratki film o Partenonu, grčkog režisera Koste Gavresa.

Druga izložba, izložba  fotografija Meline Merkuri, posvećena je jednoj od prvih vizionarki izgradnje Novog muzeja Akropolja, jednoj od najznačajnijih Grkinja 20. vijeka, ili kako su je u Biografiji nazvali ,,posljednjoj grčkoj Boginji’’. Svjetski poznata i priznata pozorišna i filmska glumica, grčka ministarka kulture, počastvovana mnogim nagradama, priznanjima i odlikovanjima mnogih vlada, univerziteta, međunarodnih organizacija, biće predstavljena ne samo izložbom fotografija, već i dokumentarnim filmom o njenom životu, kao i filmovima u kojima je igrala glavne uloge.

 

Na otvaranju izložbe ,,Novi muzej Akropolja u Atini i njegova vizionarka Melina Merkuri’’ u Gradskoj galeriji Kotor, koje je zakazano za 10. avgust 2011. godine u 20,30 sati, govoriće: Negova Ekselencija Manolis Papadojorgakis, ambasador Grčke u Crnoj Gori, g-din Nikola Konjević, Predsjednik Skupštine Opštine Kotor i g-din Saša Milošević, direktor Kulturnog Centra ,,Nikola Đurković’’.