“Izvan koridora”-Vranac, najbolja kratka priča 2011 i “Konte Zanović”

 

JU “Grad teatar”
Budva, 15. 08. 2011. godine

 

 

Najava  programa 25., jubilarnog, “Grada teatra” za utorak 16. avgusta

 

 

U utorak, 16. avgusta na Trgu pjesnika sa početkom u 21 čas održaće se završno veče ovogodišnjeg književnog dijela programa. Na Trgu će biti predstavljena zbirka “Izvan koridora-Vranac, najbolja kratka priča 2011”. Knjiga Izvan koridora, Vranac – najbolja kratka priča 2011. je druga po redu objavljena knjiga priča izabranih po konkursu Vranac – Najbolja kratka priča koji je 2010. godine pokrenula knjižara Karver u Podgorici. U suizdavačkoj saradnji sa V.B.Z-om iz Zagreba objavljena je knjiga Izvan koridora, Vranac – najbolja kratka priča 2010. Ove godine konkurs je raspisan početkom februara, u štampanim i elektronskim medijima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. U konkurenciji za nagradu Vranac – najbolja kratka priča 2011, bilo je 505 priča. Žiri kojeg čine: Enver Kazaz, Teofil Pančić i Božo Koprivica odabrao je za knjigu priče: “Iza zida što na dvorište s ceste pogled priječi” Amira Alagića, “Pripitomljavanje tame” Sabine Alispahić, “Vispren bubreg” Ivana Antića, “Daleko je Amsterdam” Bojane Babić, “Najduži je poslednji sat plus bonus track” Dragoslava Berzuta, “Afrikat” Belme Bećirbašić, “Nas Tri” Lamije Begagić, “Moj dida i ja” Luize Katice Bouharaoua, “Ljubavnica” Mihaele Gašpar-Strmec, “Nitko, tamo vani, nije znao što se događa” Ive Hlavač, “Zrćanski prčanj” Vjerana Kovljanića, “Smrt bijela kost”, Ksenije Kušec,” Apokalipse” Nikole Leskovera, “Ja sam idem do toaleta” Damira Nedića, “Portir Josip i crveni šal” Damira Ocvirka, “Američki sfumato” Vojislava Pejovića, “Baba Maśa ili śjever je kriv za sve” Ljubice Petrović, “Krhotine” Radenka Savića, “Zapaljena trola” Gordane Smuđe, “Pacov sanjari” Srđana Srdića, “Šta je žena rekla Tom Vejtsu” Ajle Terzić, “5 minuta” Nade Veljković. Imajući u vidu uspješnu saradnju Trga pjesnika sa knjižarom Karver, i činjenicu da su programi Trga pjesnika i Karvera na istom poetičkom tragu o čemu svjedoči i to da su mnogi od nagrađenih autora već bili i gosti Trga, ove godine o ovom projektu razgovaramo sa Varjom Đukić, programskim direktorom festivala Odakle zovem, osnivačem i vlasnikom knjižare Karver, i članovima žirija Božom Koprivicom i Teofilom Pančićem.

 

Dramsko program:

U utorak, 16. avgusta, sa početkom u 22 časa na sceni na Svetom Stefanu će se održati prva repriza pete premijere ovogodišnjeg festivala “Grad teatar”, predstava “Konte Zanović”, nastala po motivima drame Vladimira Sekulića “Stefan Zanović” a u dramaturškoj adaptaciji i u režiji Radmile Vojvodić. Predstava “Konte Zanović” se radi u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem iz Podgorice.

 

U festivalskom katalogu o Zanoviću se kaže: „Stefan Zanović Hanibal, pustolov, pjesnik i filozof evropskog formata, rođen je u Budvi 1751. godine u porodici kneza Antuna Zanovića. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Veneciji; studirao je na univerzitetu u Padovi. Kao pustolov, zbog raznih prevara, tumarao je Evropom, boraveći na dvorovima kraljeva i velmoža. Upoznao je Rusoa, Dalambera i Voltera, prevodio njihova djela i slao im svoje pjesme i pisma. Predstavljao se kao grof od Babilonije, Šćepan Mali, princ od Albanije i dr.; održavao je bliske veze sa vladikom Savom i mladim arhimandritom Petrom I i bio pretendent na presto. Poput Kazanove, poznati je zavodnik otmenog ženskog svijeta; bio je ljubavnik čuvene engleske vojvotkinje Kingston, sa kojom je posjetio caricu Jekaterinu; trošio je velike sume novca koje je dobio od pokrovitelja, ljubavnica i za kartaškim stolom. Tokom svog kratkog i burnog života, Stefan Zanović je u raznim zemljama štampao svoja brojna pjesnička i filozofsko-refleksivna djela pisana na vodećim evropskim jezicima. Teatralno, kao što je i živio, Stefan je završio život 25. maja 1786. godine u Amsterdamu. U zatvorskoj ćeliji, napušten od svih, prerezao je sebi vene u trideset petoj godini života. Stefanov brat Miroslav živio je u Budvi, bavio se književnošću i politikom, a njegov stariji brat Primislav bio je takođe avanturista.”

 

O poznatom budvanskom vagabundu epohe prosvetiteljstva i ponovnom radu na ovom komadu rediteljka je rekla:

“Ko je Konte Zanović? Više od dvjesta godina istoričari se uzludno pitaju jednako nas držeći u nedoumici. On je i  pjesnik i filozof i prosvjetitelj; preobučenjak koji pozajmljuje novo ime svakom novom poduhvatu… neodoljivi  ljubavnik slavan poput Kazanove, plemić po ubjeđenju, pustolov i pretendent na mnogo prestola, nevješti trgovac i izdašni darodavac lako stečenih para… dobro odjevena bezočna sveznalica koja kaže: „Čovjek je prije  rođen da bude prevaren, nego da bude naučen“. Nećemo ga klevetati ni razobličavati. To, nikako! Konte je zgodna prilika heroja vremena koje predhodi revolucijama, kad je život sličniji pozorištu no pozorište životu – heroja grotesknog teatra. Tako stoji u mojoj bilješci uz predstavu iz 1996. godine koju dopisujem. Nećemo odgonetati ko je Konte Zanović ni ovaj put. Nećemo ničim razarati mit o ovoj personi „megalomanija montenegrina“. Čemu? Slavimo ovog neobičnog histriona, plemenitog buntovnika i propalog podvižnika… Hoćemo  da ponovo uspostavimo  mit o njemu, sagledavajući ga ne samo iz vizure krize identiteta predrevolucionarne Evrope kojoj je pripadao, nego i optikom vlastitog vremena. Iz vlastitog konteksta novih stilova manipulacija i novih simolakruma. Konfekcije i  kupovine identiteta, obraza i obrazina koje je teško razlikovati. A, kako bismo to drugačije postigli nego čineći teatar autoparodičnim…”

Dramaturšku preradu i režiju uradila je Radmilа Vojvodić, scenografiju Miodrag Tabački, kostimografiju Angelina Atlagić, kompozitor je Ljupčo Konstantinov, a lektor je Dubravka Drakić.

U predstavi igraju DRAGAN MIĆANOVIĆ, BRANIMIR POPOVIĆ, SIMO TREBJEŠANIN, DUBRAVKA DRAKIĆ, BRANO VUKOVIĆ, NADA VUKČEVIĆ, ZORAN VUJOVIĆ,  BOJANA KNEŽEVIĆ, ŽAKLINA OŠTIR, DUŠAN KOVAČEVIĆ i JOVAN KRIVOKAPIĆ.

Predstava je na repertoaru 17, 18. i 19. avgusta.