JU „Grad teatar“ – Program povodom dodjele nagrada „Grad teatar“ i „S. M. Ljubiša“

 

Programi Grad teatra povodom Dana opstine Budva

 

Najava programa povodom dodjele nagrada
„Grad teatar“ i „S. M. Ljubiša“
tokom Novembarskih dana Budve

(21, 22. i 23. novembar 2014.)

 

 

U subotu, 22. novembra, na Svečanoj sjednici Opštine Budva povodom proslave Dana opštine biće uručene ovogodišnje nagrade festivala „Grad teatar“.

 

Miodrag Krivokapic - Nagrada Grada teatraNagradu za dramsko stvaralaštvo „Grad teatar“ ove godine je dobio Miodrag Krivokapić. U obrazloženju Žirija, u sastavu Mladen Nelević, glumac, Jasen Boko, teatrolog i Jelena Kajgo, dramaturg, predsjednik, navodi se da je glumac Miodrag Krivokapić svojom markantnom scenskom pojavom i širokim dijapazonom glumačkih sredstava, obilježio je čitav jedan plodan period jugoslovenskog, a potom srpskog, pozorišta i filma. U svojoj veoma bogatoj glumačkoj karijeri odigrao je veliki broj naslovnih uloga, poput Otela, Lira, Ibija…, a publika budvanskog festivala pamtiće ga po ostvarenjima u predstavama Čekajući Godoa Harisa Pašovića, Karolina Nojber i Banović Strahinja u režiji Nikite Milivojevića, i Ogovaranje u režiji Ljubiše Ristića. Svojim sjajnim kreacijama u ovim predstavama Krivokapić je ostavio trajan trag i dao značajan doprinos razvoju i renomeu ‘Grada teatra’ Budve.

 

Amir Or - Nagrada Stefan M. ljubisaNagradu za književno stvaralaštvo „S. M. Ljubiša“ dobio je izraelski pjesnik Amir Or. U Žiriju su radili Vida Ognjenović, David Albahari i Božo Koprivica, a u Obrazloženju se, između ostalog, navodi: „Amir Or svojom poezijom zapravo neprestano odgovara na surovi izazov neiskazivog koji često zaustavlja poetski zamah i prebacuje ga na ustaljeni kolosek. Or nije pred tom preprekom ni zbunjen ni malodušan. Naprotiv, kao da je sebi za cilj postavio ne samo ispitivanje mogućnosti otpora, već i potpuno savladavanje te apstraktne, ali prihvaćene granice. Neiskazivost, ta široka razina pesničke sumnje u kojoj se prepliću tolike neizrecive kombinacije stalnih i slučajnih činjenica, vidnih i prividnih pojava, utvrdjenih i nedokazivih istina, nije za Amira Ora stvarna. Za njega je pesma jedina istinska snaga. Moć da sve može da učini iskazivim je moć koja pesmu čini pesmom i izdvaja je  kao umetnički izraz. Pesma je omnipotentna, za nju je sve iskazivo, ona sve  može da izrazi, jer jezik pesme je samo onaj koji  dostiže taj puni i potpuni izražajni napon bez ostatka. Vrhunsko rukovanje energijom jezičke bravure jeste pesnička majstorija Amira Ora“.

Povodom gostovanja umjetnika, JU „Grad teaatar“ će, u saradnji sa Opštinom Budva, organizovati i večeri razgovora sa dobitnicima nagrada.

22. novembra u 18 časova u Akademiji znanja će sa Miodragom Krivokapićem razgovor voditi Milena Lubarda-Marojević, a 23, takođe u Akademiji znanja u 18 časova sa Amirom Orom razgovara Vida Ognjenović.

JU „Grad teatar“ će povodom pomenute proslave i 21. novembra upriličiti veče iz obnovljenog ciklusa „Razgovor sa glumcem“, tokom koje ćemo ugostiti Vojina Ćetkovića. Veče će se takođe održati u Akademiji znanja, sa početkom u 18 časova. Sa g. Ćetkovićem razgovor vodi Nina Smailagić.