JU Muzeji i galerije Budve – Koncert Paštrovska svita i knjiga Na razmeđu svjetova i epoha

 

Moderna galerija Budva 445

 
 

JU Muzeji i galerije Budve povodom obilježavanja godišnjice rođenja Stefana M. Ljubiše  organizuje sljedeći program:

U petak, 14. marta 2014. godine premijerno će biti izveden koncert Paštrovska svita, autorski rad Vjere Nikolić, pijanistkinje i kompozitorke iz Podgorice. Pored autorke, na koncertu će nastupiti Admir Šabović (flauta i glas) i Mirjana Rajčić (klavir).

Nikolićeva je aranžmane za poznate paštrovske pjesme – Primorkinja konja jaše, Pade cv’jetak nerandže, Oj radosti veselosti… – uradila u želji da se tradicionalno narodno stvaralaštvo inkorporira u umjetničku muziku: „Vokalno-instrumentalnim kompozicijama na paštrovske teme obogaćenim modernom harmonijom koja podržava etno-džez zvuk, namjera mi je široj publici (a posebno mlađoj populaciji) prikazati dragocjenost i vanvremenost tradicionalne muzike Paštrovića.“

Vjera Nikolić je diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od 1998. aktivno sarađuje sa Crnogorskim narodnim pozorištem kao pijanista i kompozitor (do sada više od 20 predstava). Bavi se srednjovjekovnom muzikom (saradnja sa Mariom Jonas i Ars Coralis Coeln), alternativnom (V.I.S. Gorenje), klapskom (Assa Voce), blues, jaz i etno-jazz muzikom (grupe Čet’r i Banda od Muzike). Bavi se i primijenjenom umjetnošću-do sad je imala više izložbi svojih ručnih radova, a u javnosti je poznata po nastupima u svojim kreacijama- odjeći od recikliranih materijala.

Mirjana Rajčić je diplomirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora V. Bočkarjova, a specijalizirala na FMU u Beogradu, u klasi Aleksandra Serdara. Solistički, i u kamernim sastavima nastupala je u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Uspješnu saradnju je ostvarila sa više renomiranih umjetnika iz zemlje i inostranstva. Trenutno radi kao profesor klavira u muzičkoj školi “Petar II P. Njegoš” u Baru.

Admir Šabović je diplomirao na odsjeku za flautu na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Postdiplomske studije je završio u Čikagu, kod jednog od vodećih američkih flautista, Donalda Pecka. Bavi se pedagoškim radom, i prošle godine je izabran za stipendistu britanske vlade za usavršavanje mladih profesora u Engleskoj. Držao je koncerte u mnogim zemljama Evrope, Amerike i Azije, gdje je bio angažovan i kao predavač. Sarađivao je sa mnogim eminentnim flautistima.

Koncert će biti održan u velikoj sali Moderne galerije, a početak je zakazan za 20 časova.

U subotu, 15. marta, u istom prostoru od 19 časova, biće predstavljena knjiga mr Miluna Lutovca o Stefanu Mitrovu Ljubiši NA RAZMEĐU SVJETOVA I EPOHA. Pored autora, o knjizi će iz  istorijske perspektive govoriti akademik Đorđe Borozan, a na literarni aspekt osvrnuće se pisac Miraš Martinović. Medijator večeri će biti novinarka RTVCG  i urednica Radio Bara, Vesna Šoškić.

Knjiga je izašla iz štampe 2011. u izdanju Političke kulture iz Zagreba, a recenzenti su bili akademici Đorđe Borozan i Milivoj Solar.

Tim povodom akademik Solar je zapisao: “Monografija Miluna Lutovca o Stefanu Mitrovu Ljubiši rezultat je modernog kulturološkog istraživanja. Povezujući Ljubišino političko i književno djelovanje u kontekstu društvenih, političkih i nacionalnih previranja 19. stoljeća, ona oblikuje portret dosljednog borca za budućnost vlastitog naroda. Duboko razumijevajući problematiku konstitucije nacionalne svijesti u procjepu između Istoka i Zapada, na razmeđi civilizacija i u uvjetima kada sudbina malih naroda i periferije mnogo više ovisi o centrima moći nego o njima samima, Ljubiša je shvatio važnost obrazovanja, jezika i književnosti, kao i da se u politici mora učiniti najviše od onoga što je moguće.“

Milun Lutovac je diplomirao na odsjeku za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. U Baru je radio kao profesor u Gimnaziji „Niko Rolović“, a potom kao direktor Centra za kulturu. Završio je Diplomatsku akademiju „Gavro Vuković“ u Podgorici (2004). Od 2009. angažovan je kao profesor na Univerzitetu Donja Gorica. Od 2013. rukovodilac je galerije „Velimir A. Leković“ u Baru. Magistrirao je međunarodne odnose na Fakultetu pravnih nauka u Podgorici 2009. godine.

Autor je monografija „Crna Gora 2007“ i „Kotor – grad sa troja vrata“, te pisac knjiga „Na razmeđu svjetova i epoha – Književnik i političar Stefan Mitrov Ljubiša“ i “Stih i slika (Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valerioa, Pera Počeka i Petra Lubarde)“.

 

Press služba JU Muzeji i galerije Budva