JU Muzeji i galerije Budve – Najava programa za 18. i 19. avgust 2015. godine

 

JU Muzeji i galerije Budve

 
 

Izložba slika Sava Pavlovića

 

U okviru programa Moderne galerije u Budvi biće otvorena izložba slika Sava Pavlovića pod nazivom „Pljos na pjenu od mora“.  Biće izloženo 35 radova, tehnika akvarel.

Izložba će biti otvorena u Spomen domu Stefan Mitrov Ljubiša,  19. avgusta (srijeda) sa početkom u 21h.

Savo Pavlović rođen je 1947. godine u Baru. Završio je Školu za primjenjene umjetnosti u Sarajevu, Višu pedagošku školi – likovno vaspitanje u Beogradu i Fakultet za likovni odgoj i likovne umjetnosti u Rijeci. Pored stalnog angažmana u ateljima u svojim kućama u Petrovcu i Reževićima bavi se i pedagoškim radom. Član je udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Učesnik je velikog broja kolektivnih izložbi. Do sada je imao preko dvadeset samostalnih izložbi. Studijski je boravio u Rimu (1976.), Atini (1985.) i Parizu (1991.).

Dio teksta iz kataloga:

        „Najnovija serija minijatura  Sava Pavlovića  poseban  je  doživljaj. Svojim potpuno ovladanim izrazom, akvarelom, lirskim tonalitetom, ali sada potpuno sazrele i jasne forme,  umesto da nas kao posmatrače, a na šta smo navikli, utopi  u  svoje  dečački, tako reći impulsivno, spontano, izrazito koloritno oslikane morske dubine, vodi nas svojim pejzažima i novom poetikom malo dalje od Reževića, i dalje od mora, preko Skadarskog  jezera i pitomog  Žabljaka,  daleko,  još  dalje,  čak  od  Rusije  i  malog gradića Pljosa, šćućurenog na obali Volge…”

Vesna Bjelica Ćurčić, pjesnikinja

Izložbu će otvoriti gospođa Božena Jelušić, profesor književnosti.

 

Večeri mladih umjetnika

 

U utorak 18. avgusta u otvorenom amfiteatru  Spomen doma Crvena komuna u Petrovcu, u 21h biće održano Veče mladih umjetnika posvećene Petru II Petroviću Njegošu, dok će program posvećen Stefanu Mitrovu Ljubiši biti održan dan kasnije, odnosno u srijedu 19. avgusta u 21h. Učesnici su: Jovana Todorović i Nikola Todorović – studenti glume, Jovana Pavlović – diplomirani reditelj i KUC Stefan M. Ljubiša iz Budve. Gost prve večeri biće Božena Jelušić, profesor književnosti dok će moderator biti Katina Jovanović, profesor književnosti.