JU Narodna biblioteka Budve – Predstavljanje knjiga Violete Babić

 

Akademija znanja Budva

 
 

JU Narodna biblioteka Budve organizuje  druženje sa autorkom  Violetom Babić u subotu, 9. jula sa početkom u 20 sati. Autorka će na dječijem odjeljenju biblioteke predstaviti i sa čitaocima razgovarati  o svojim knjigama, izdanjima “Kreativnog centra”, a moderator razgovora bice Stanka Stanojević.

Knjige Violete Babić vec deset godina zauzimaju prva mjesta na listi najtraženijih naslova iz oblasti zdravstvene i razvojno-psiholoske literature za djecu i mlade. Za veliki broj djece knjige Violete Babic – Knjiga za svaku devojčicu i Knjiga za svakog decaka- predstavljaju prve ozbiljnije priručnike o odrastanju i usvajanju znanja o sopstvenom tijelu u periodu puberteta.

Knjiga za svaku devojčicu, Knjiga za svakog dečaka, Beležnica za svaku devojčicu, Beležnica za svakog dečaka i Knjiga za devojke i njihove momke prevedene su na mnoge jezike, a Knjiga za svaku devojčicu prevedna je čak na dvadeset jezika medju kojima i na madjarski, kineski,  česki, slovacki, poljski, litvanski, letonski, tajlandski, vijetnamski, španski, ruski, grčki, slovenački, makedonski i hrvatski jezik. Pored ovih knjiga, Violeta Babić je objavila i “Moj prvi slikovni rečnik srpskog jezika” za predškolce i mladje osnovce kao i knjigu “Menopauza- Knjiga za svaku ženu” namijenjena svim ženama bez obzira na starosno doba, a koja je od pomoći u upoznavanju sa onim što ih očekuje u toj životnoj fazi.

Violeta Babić je i autor jednog bestselera Kreativnog centra, knjige o jeziku i pravopisu pod nazivom “365 jezičkih crtica”. Budući da je professor srpskog jezika i književnosti i da se bavi lekturom 40 godina, Violeta je svoje znanje i iskustvo pretočila u taj jezički priručnik, koji je izuzetno popularan i na fejsbuku, ali i u knjižarama. Nakon što je doživjela i treće izdanje, knjiga 365 jezičkih crtica, namijenjena svima onima koji žele da govore i pišu pravilno, dobila je i svoj nastavak – “366 jezičkih crtica”. To je drugi jedinstven i duhovit vodič kroz pravopis, gramatiku i jezik, a uskoro se očekuje i treći dio te trilogije.

Violeta Babić je rodjena 23. decembra 1953. godine u Beogradu. Diplomirala je na grupi za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Predavala je srpski jezik i književnost u gimnaziji i osnovnoj školi, a dvadeset  pet godina radila je u Institutu za srpski jezik na izradi Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika. U Kreativnom centru zaposlena je kao lektor i urednik. Violeta Babic živi i radi u Beogradu.