Karver – Film COSMONAUTA (KOSMONAUT)

 

Ambasada Italije - Sekretarijat za kulturu Podgorice - Karver

Prozor u italijansku kinematografiju

 

U srijedu 22. aprila u 20:30 h, projekcijom filma COSMONAUTA (KOSMONAUT), režija: Susanna Nicchierelli, nastavlja se ciklus italijanskog filma – program Prozor u italijansku kinematografiju. Organizuju ga Ambasada Republike Italije u Podgorici u saradnji sa knjižarom Karver i Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada.

 

KOSMONAUT

Film KosmonautGodina: 2009;
Trajanje: 87min;
Žanr: Komedija/drama;
Režija: Susanna Nicchierelli;
Glumci: Miriana Raschillà, Pietro Del Giudice, Michelangelo Criminale, Chiara Arrighi, Valentino Campitelli, Claudia Pandolfi;
Scenario: Alessandro Vannucci;
Muzika: Gatto Ciliegia contro il Grande Freddo, Sikitikis, Robertina, Virginiana Miller, Max Casacci.

Nagrade:

  • Nagrada Controcampona 66. Filmskom Festivalu u Veneciji

  • Nagrada za najbolji debitantski film na Festivalu Ciak d’oro 2010

  1. godine devetogodišnja djevojčica Luciana, komunista kao i njen brat Arturo koji boluje od epilepsije, raste u ubijeđenju da revolucija koju je započeo Sovjetski Savez može trijumfovati svuda i da će ona jednog dana promijeniti svijet.

Film igra na kartu paralelizma između utopijenovog društva koja je bila tako draga svima onima koji su pratili PCI (italijansku komunističku partiju) i sna o kosmosu viđenog očima mlade junakinje i njenog brata.

U epohi poput našeg dje su se ideologije raspršile, režiserka priča o djevojčici koja se hvata za ideologiju kako bi našla smisao svog postojanja i podsjeća nas da mladi danas više nego ikad imaju potrebu za uzorima i pravilima sa kojima će se možda i sukobiti, ali će na taj način i odrasti.

Film je titilovan na engleski jezik.

 

Ostali filmovi na programu