KIC “Budo Tomović” – Koncert klasične indijske muzike

 

 

           Koncert klasične indijske muzike u izvođenju dua Anjan Saha (sitar) i Subrata Manna (tabla) biće održan u petak, 3.februara, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Ova dva umjetnika, rodom iz Kalkute, su poznati virtuozi koji predstavljaju indijsku klasičnu muziku širom svijeta.

Pokrovitelj gostovanja indijskih umjetnika u Crnoj Gori je Indijski savjet za kulturne odnose, a organizator koncerta je KIC “Budo Tomović” u saradnji sa Ambasadom Indije u Beču.

 

 

Sitarista Anjan Saha podučava i izvodi indijsku klasičnu muziku u Indiji i inostranstvu. Diplomirao je na Univerzitetu u Kalkuti 1993. godine, a instrument sitar svira trideset četiri godine pod mentorstvom gurua Pt. Debiprosad Chatterjee. Dobitnik je nacionalne stipendije Ministarstva za turizam i kulturu Vlade Indije (1992 i 1998). Nagrađen je za umjetnika svih indijskih radija, kao i umjetnika Indijskog savjeta za kulturne odnose. Nastupao je u okviru raznih festivala u Indiji (Kalkuta, Delhi, Bombaj), Njemačkoj (Hamburg, Keln, Bremen, Bon, Štutgard, Frankfurt), Francuskoj, Belgiji. Angažovan je kao muzički vođa umjetničkih projekata i filmskih produkcija: Kautuk (2004), Sunya Se (2005), Naga Mandala (2007), Surya (2008), Srishti Sthiti Parlay (2010), Ananda Chakram (2013), Bhavatu Me (2014) i Vasanti Shringer (2016). Diriguje hindušku klasičnu muziku u okviru radionica koje se održavaju u njemačkim školama, a predaje i na Univerzitetu Rabindra Barati (Rabindra Bharati). Osnovao je Institut za izvođačke umjetnosti Božanska inspiracija (Divine Inspiration) 2005. godine, čiji je osnovni cilj da kroz različite produkcije i obrazovne programe promoviše i razvija različite žanrove u indijskoj kulturi u zemlji i inostranstvu. 

Subrata Manna je virtuoz na  poznatoj indijskoj udaraljci  tabli. Pohađao je časove table kod eminentnih indijskih umjetnika kao što su Sri Sunil Bhattacharya i maestro Pandit S.Sekhar. Diplomirao je smjer udaraljke na Univerzitetu Rabindra Barati (Rabindra Bharati) u Kalkuti. Poput Anjana, i Subrata je nagrađen za umjetnika svih radija i televizija u Indiji. Iza njega su brojni uspješni koncerti, festivali i konferencije u Indiji, SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Danskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Holandiji, Kuvajtu, Dubaiu, Karibima. Bio je predstavnik indijske Vlade na raznim internacionalnim festivalima u Meksiku, Kanadi, Iraku i Jordanu, u organizaciji Indijskog savjeta za kulturne odnose. Snimio je muzičke albume za nekoliko izdavačkih kuća i mogu se naći u prodaji. Subrata je bio vođa tima u kome su bili angažovani pjevač, katak – plesač i sitarista, predstavljajući hinduizam kroz klasičnu muziku sjeverne Indije na prestižnim internacionalnim festivalima održanim u Njemačkoj (Musicasacra i Eigenarten).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + twelve =