KIC “Budo Tomović” – Multimedijalni projekat “Prometej – pokušaj svjetlosti”

 

40 godina pozorista Dodest

 

Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” obilježava 40 godina postojanja pozorišta DODEST. Za ovu priliku, priređeno je premijerno izvođenje multimedijalnog projekta “Prometej – pokušaj svjetlosti”. 

Izvođenje projekta je u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” u srijedu, 24.juna, u skoro svim prostorima KIC-a „Budo Tomović“, kao i u njegovoj okolini, sa početkom u 21 sat.

Povodom ovog značajnog jubileja – 40 godina postojanja pozorišta Dodest i premijernog izvođenja multimedijalnog projekta “Prometej – pokušaj svjetlosti”, održana je press konferencija na kojoj su iznijete pojedinosti vezane za ovu pozorišnu predstavu.

 

Pres konferencija povodom premijere Prometej

 

Prenosimo integralno saopštenje KIC-a “Budo Tomović” koje se odnosi na obilježavanje ovog jubileja i premijerno izvođe predstave:

“Ovaj projekat je posvećen obilježavanju jubileja 40 godina pozorišta DODEST, a njegova simbolička vrijednost se ogleda u tome što se održava u godini kada se obilježava Međunarodna godina svjetlosti.
Pozorište DODEST simbolički je otpočeo svoj rad premijerom predstave „Okovani Prometej“ 1975. godine i za kratko vrijeme postao brend, ne samo Podgorice nego i Crne Gore. To je ustvari bio pravi pokret, koji nije mijenjao samo pozorišnu i kulturnu atmosferu, nego i dobrim dijelom uticao na stvaranje posve urbane društvene stvarnosti.
Plakat Prometej 400Pozorište DODEST je steklo veliki međunarodni ugled, a u njemu su ponikli i sazrijevali značajni glumci, reditelji, i drugi veliki umjetnici, a moramo napomenuti da je DODEST iznjedrio i mnoge novinare, naučnike i društvene poslenike.
Polazište ovog pozorišnog projekta „Prometej – pokušaj svjetlosti” čine najznačajnija antička tragedija „Okovani Prometej“, ali takođe i Njegoševa „Luča Mikrokozma“. Formu i elemente ovog pozorišnog spektakla čine procesija (tj. aktivacija publike tokom cijelog scenskog događanja), tehno-opera (upotreba pirotehničkih i scenskih efekata, video projekcija, muzika i koreodrama), inastalacija/performans, kao i dramski segment projekta.
Tema je iskra, vatra, svjetlost–saznanje, kao i strast, žrtvovanje, stvaralaštvo–emocija kao velika spoznaja. Simbolički okvir čini vatra, koja mitološki gledano nije bila među božanskim darovima, nju je trebalo ukrasti, steći, zaslužiti, pronaći, a nakon toga umjeti živjeti s njom, održavati je i preći put od žara do svjetlosti.
Premijerno izvođenje ovog projekta održaće se 24. juna 2015. godine u skoro svim prostorima KIC-a Budo Tomović, kao i u njegovoj okolini.
Autor projekta je Slobodan Milatović.
Orginalnu muziku uradili Vjera Nikolić i Šukrija Žuti Serhatlić, a koristi se i muzika grupe „Laibach“. Dizajn Suzana Pajović, producent Ljubo Kaličanin, a saradnik Goran Ćetković.
U projektu učestvuju Aleksandar Gavranić (kao Prometej), Vjera Nikolić, Žuti Serhatlić, Eden Sekulović, Cirkusfera teatarska grupa iz Beograda, Sejfo Seferović, Beli Lopičić, Ivana Milošević, Dodestova škola glume i dramski studio KIC-a „Budo Tomović“.
Posebnu zahvalnost dugujemo Posebnoj jedinici policije CG i Službi zaštite Podgorice”.