KIC “Budo Tomović” – Ovacije na premijeri dua Martinov – Prajs

 

 

Završnicu zimske muzičke sezone u Kulturno – informativnom centru „Budo Tomović“ u Podgorici na najljepši mogući način 15.februara 2017. godine, obilježio je impresivnim muziciranjem  muzički duo violiniste Antona Martinova (Rusija) i pijaniste Markusa Prajsa (Velika Britanija),  a obojica žive i rade u Parizu.

 

 

U okviru raznovrsnog i širokog repertoara, tokom premijernog koncerta u Podgorici,  na Velikoj sceni KIC-a, našla su se djela slavnih  kompozitora: Franćeska Marije Veraćinija, V. A. Mocarta, Franca Šuberta, Nikole Paganinija, Roberta Šumana, Johanesa Bramsa, P.I. Čajkovskog, Nikolaja Medtnera i Nikolaja Kapoustine.

Skoro puna sala KIC-a, odnosno probirljiva podgorička publika različitih generacija,  zbilja je sinoć uživala. Tokom cijelog koncerta publika je osjećala i proživljavala energiju koju su umjetnici stvarali briljantnom izvođačkom tehnikom, i Martinov na violini i pijanista Prajs, što je pojačalo cjelokupni umjetnički doživljaj.

U težnji za bogatstvom zvuka, duo je uspješno savladao virtuozne elemente i dinamčka variranja kroz uigranost izvođenja. Njihov performans je odisao, kako jakom energijom, tako i temperamentim izrazom, lirikom, senzibilnošću… Bojeći muziku izvanrednim tehnikama izvođenja, oba virtuoza uspjela su bez problema da održe pažnju publike tokom skoro dvosatnog koncerta. Vidno i snažno dirnuta emocijom izvedbe, publika je izvođače pozdravila dugim i srdačnim aplauzom.

Dodajmo da je ovaj koncert održan u okviru KIC-ovog ciklusa „Kamerna muzika“ a da ga je pratilo više od 300 posjetilaca ljubitelja klasične muzike, među kojima su najbrojniji bili učenici muzičkih škola “Vasa Pavić” i „Andre Navara”, Gimnazije “Slobodan Škerović”, Srednje medicinske škola, kao i Osnovne škola “Sutjeska”, sa kojima KIC ima odličnu saradnju.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − nineteen =