KIC “Budo Tomović” Podgorica – Koncert trija Ramsbol – Corvino – Bilgen

 

 

Međunarodni trio u sastavu Morten Ramsbol, kontrabas, Pippo Corvino, gitara, i Anil Bilgen, klavir održaće koncert u petak, 14.aprila 2017. godine, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 21 sat. Ulaz je besplatan.

 

 

Koncert se organizuje u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – (JAM 2017)”, koja se ove godine održava pod motom “Džez za sve uzraste” a trio će se premijerno predstaviti sa svojim novim albumom “How Far Is The Moon”.

Trio čine džez umjetnici međunarodne reputacije, autori muzike i instrumentalisti iz Crne Gore (Pipo Corvino alias Filip Gavranović), Turske (Anil Bilgen) i Danske (Morten Ramsbol), koji žive i rade u Austriji.

Na koncertima će biti izveden repertoar sa njihovog zajedničkog albuma “How Far Is The Moon” koji sadrži dvanaest originalnih djela tri muzičara. Album je objavila izdavačka kuća “Natango Music” iz Graca, Austrija, prošlog oktobra.

Gostovanje ovog trija u okviru manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori pomogli su Turski kulturni centar Yunus Emre, organizacija JazzDenmark i Turistička organizacija Podgorice.

Morten Ramsbol (Morten Ramsbøl, 1970) je danski džez kontrabasista, kompozitor, vođa benda i profesor kontrabasa na Univerzitetu za muziku i scensku umjetnost u Gracu. Već dugo godina, Ramsbol je jedan od najtraženijih džez kontrabasista kada se radi o koncertima, snimanjima ili evropskim turnejama. Njegovim spojem kvalitetnog nordijskog, toplog i bogatog tona kontrabasa zajedno sa teškim zvukom kontrabasa američkog svinga, dobija se ekspresivna mješavina američkog stila i Ramsbolovih skandinavskih korijena. Danski džez kontrabasista i veliki patriota je poštovan širom svijeta zbog svog virtuoziteta u muzičkim komponentama: melodiji, harmoniji i ritmu. Zahvaljujući velikanu, kontrabasisti Nilsu Heningu Orsted Pedersenu (Niels Henning Ørsted Pedersen), naučio je da ostane vjeran svojoj kulturi, ali isto tako da u svom izvođenju ima jedinstven zvuk i savremene stavove o muzici i upotrebi instrumenta u stvaranju muzike. Od 1993. godine je učestvovao u raznim projektima nastupajući širom Skandinavije, Sjeverne Evrope, ostrva Faraoe, Ajslenda (Iceland), Afrike, Kanade, Japana, Grčke, Slovačke, Francuske, Italije, Tajlanda, SAD-a, Rusije, Češke Republike, Austrije, Njemačke, Švajcarske i Njemačke zajedno sa drugim umjetnicima.

Filip Gavranović (Pippo Corvino, 1988) je gitarista i kompozitor rođen u Puli, SFR Jugoslavija. U Podgorici je završio Umjetničku školu za muziku i balet „Vasa Pavić“, smjer klasičnu gitaru u klasama profesora Nedeljka Pejovića i Srđana Bulatovića, kao i džez gitaru u klasi profesora Milorada Šula Jovovića. Zatim je upisao klasičnu gitaru na Muzičkoj akademiji na Cetinju, odakle prelazi na studije džez gitare na Univerzitet za muziku i scensku umjetnost u Gracu, u klasi profesora Gvida Jesenskog (Guido Jeszenszky). U februaru ove godine završava svoje master studije. Snimio je nekoliko albuma: “10/8” sarađujući sa klavijaturistom i kompozitorom Vladimirom Marašem; “Signal Test” sarađujući sa grupom “Autumn For Free” i “The Most Important Room” (predv. “Najvažnija soba”) sarađujući sa grupom “Baltazar”. Od 2005. do 2009. je nastupao u okviru projekata Crnogorskog narodnog pozorišta: “Kristofer Kolumbo”, “Evropa”, “Crnogorski bluz”, “Hajdemo na s**” i “Umjetnička ekspresija”. Bio je muzički producent i koautor predstava “Ko se boji Virdžinije Vulf?” i “Kada bi žene imale krila”. Pored individualnih projekata, član je njemačkog “Dvorišnog džez okrestra” (Backyard Jazz Orchestra) pod vođstvom Stefana Šulca (Stefan Schultze) i Pitera Ehvalda (Peter Ehwald). Pored brojnih projekata i koncerata, izdao je nekoliko svojih najvažnijih instrumentalnih albuma: Growing Wings (2013); The Parting of the Ways (2015); The Cigarette After (2014) u saradnji sa Janom Kopčakom (Ján Kopčák) i Lusiom Andre Karneir de Olivierom (Luis André Carneiro de Oliveira); Come To Light (2016) u saradnji sa Sinzi Katanijom (Cinzia Catania); How Far Is the Moon (2016) u saradnji sa Mortenom Ramsbolom i Anil Bilgenom, kao i Getting Out of the Envelopes (2017) u saradnji sa Angelom Trondle (Ángela Tröndle). Bio je dio raznih džez festivala kao što su: Petrovac džez festival, Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, Beogradski džez festival, festivalidžeza u Trstu, Veneciji, u Arhusu (Danska) i mnogi drugi.

Pijanista Anil Bilgen (Anıl Bilgen, 1989) je rođen u Ankari (Turska). Još u djetinjstvu je imao prve privatne časove klavira, a 2000. godine, je upisao klavirski odsijek na Državnom konzervatorijumu u Anakari u klasi Irema Bozkurta, gdje je i diplomirao. Uzimao je privatne časove klasične i džez harmonske analize, kao i analizu forme i savremene muzike kod cijenjenog turskog profesora i kompozitora Ilhana Barana ( İlhan Baran). Preko Erasmus programa je bio na razmjeni studenata na Konzevatorijumu u Beču kod profesora Rolanda Batika. Bio je član kvarteta George “Skip” Gailes i dobitnik nagrade Best Performance na takmičenju “JamzZ” u Istanbulu. Kasnije upisuje džez klavir kod profesora i pijaniste Olafa Polziena na Univerzitetu umjetnosti u Gracu, koji završava sa svim počastima. Sarađivao je sa umjetnicima kao što su Džoi Lovano (Joe Lovano), Džim Rotondi (Jim Rotondi), Karleinz Miklin (Karlheinz Miklin), Morten Ramsbol (Morten Ramsbøl), Majk Ričmond (Mike Richmond) i dr. Trenutno živi u Gracu i nastupa širom Evrope.

Članovi trija će biti i gosti Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, gdje će održati džez radionicu i predstaviti svoj zajednički rad (utorak, 18. aprila, u 13:30).

Nakon koncerta u Podgorici, trio će gostovati i na Cetinju (Kraljevsko pozorište Zetski dom, 15. april, u 20 sati) i u Kotoru (Crkva Svetog Duha, u 20 sati).

Više podataka o umjetnicima:
http://mortenramsbøl.dk/about-2/
http://pippocorvino.wixsite.com/filipgavranovic/biography
http://www.grazjazz.at/index.php/termin-details/items/anil-bilgen-solo.html