KIC “Budo Tomović” – Program za 15. februar 2016. godine

 

KIC - Logotip

 

 

Multimedijalna sala KIC-a / 19h

Promocija romana “Pucaj, puče mi duša” spisateljice Milanke Aranitović Rakočević biće organizovana u poneđeljak, 15.februara, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, od 19 sati.

O knjizi će govoriti u ime izdavača direktorica Knjiženog kluba “More” iz Tivta Milica Papović i recenzenti romana profesor, književnik i književni kritičar Žarko Mandić iz Herceg Novog i publicista i književnik Budo Simonović.

Specijalne gošće promocije biće pjesnikinja i članica Udruženje bosanskih umjetnika iz Sarajeva Emina Mehović Vukičević i pjesnikinja i članica Književnog kluba “Isak’” iz Goražda Enisa Hrelja. Medijator programa biće Marinko Pavićević.

Nakon velikog uspjeha romana “Kad zažmuriš niko te ne vidi” još jedan roman – potresno svjedočanstvo o nesvakidašnjim, gotovo nevjerovatnim ljudskim sudbinama, u čijem je središtu stravična drama sa pozornice ”tamnog vilajeta” zakrvljene Bosne iz devedesetih godina prošlog vijeka. “Teško da postoji kraći roman, po obimu manja knjiga u kojoj je sabrano toliko raznolikih ljudskih sudbina i stradanja, koje može samo život da napiše…” navedeno u recenziji književnika Buda Simonovića

Više info – Milanka Aranitović Rakočević, spisateljica 067 354 403

 

hol KIC-a / 19h

Izložba mlade grafičke dizajnerke i umjetnice Maje Kostić biće otvorena u poneđeljak 15.februara, u hol KIC-a “Budo Tomović”, u 19 sati.

Izložbu će otvoriti doc.mr Danijela Darmanović Mahmutović i trajaće do 24.februara.

Grafika Maje KosticMaja Kostić je rođena 1991.godine u Podgorici gdje je završila osnovnu i srednju školu. Osnovne studije grafičkog dizajna završila je 2013.godine na Univerzitetu Mediteran pod mentorstvom Nikole Latkovića.
Ova umjetnica stvara ručno iscrtavane ilustracije pomoću tehnike tuša i rapidografa koje kasnije obrađuje digitalno (boje i teksture) u zavisnosti od samog rada. Osnovnu inspiraciju za svoje radove crpi iz emocija ne pridajući veći značaj lijepim emocijama u odnosu na one manje lijepe.
Prva samostalna izložba ove umjetnice nosi skromni naziv “Duende”. Duende je riječ koju su mnogi pokušali definisati, od Lorke, pa do danas. Definisali su je preko mitološkog bića do “duše umjetničkog djela”. Za Maju Duende jeste mogućnost kanalisanja svojih emocija preko ilustracija i neposrednog uticanja na okolinu na taj način.

Više info – Maja Kostić, umjetnica 068 270 171

 

sala DODEST / 20h

Ciklus filmova posvećen češkom glumcu, scenaristi i reditelju Milošu Formanu biće organizovan u okviru filmskog programa Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ od 15. do 18.februara, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan. 

Američka filmska drama „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ (1975) otvoriće reviju u poneđeljak, 15.februara gđe se Džek Nikolson (Jack Nicholson), Luiz Flečer (Louise Fletcher) i Majkl Beriman (Michael Berryman) pojavljuju u glavnim ulogama, a naredna tri dana prikazaćemo: 16.februar – „Čovjek na mjesecu“ (1999); 17.februar„Valmont“ (1989) i 18.februar„Narod protiv Larija Flinta” (1996).

Proslavljeni reditelj Miloš Forman je jedan od najznačajnijih predstavnika novog talasa u češkoj kinematografiji. Zavidan uspjeh postigao je 1975.godine filmskom adaptacijom romana Kena Kizija “Let iznad kukavičjeg gnijezda” koji je nagrađen sa pet “Oskara” od kojih je jedan bio i za režiju. U njegove kasnije uspjehe spadaju filmovi „Amadeus“, koji je osvojio osam „Oskara“ i „Narod protiv Larija Flinta“, koji je bio predložen za „Oskara“ za najbolju režiju, a osvojio je i nagradu „Zlatni globus“. Među najznačajnijim Formanovim ostvarenjima su takođe i filmovi “Kosa” i “Svlačenje”, a 2006. godine režirao je i film “Gojini duhovi”. Neizostavan dio njegovog režiserskog stvaralaštva su i filmovi “Crni Petar”, “Ljubavi jedne plavuše”, “Dobro plaćena šetnja”, “Gori, moja gospođice” i “Regtajm”. Tokom svoje bogate filmske karijere osvojio je brojna priznanja, među kojima se ističu: nagrada za životno djelo Američkog udruženja reditelja, Zlatni globus, BAFTA, Zlatni medvjed, nagrada žirija Festivala u Kanu, Cezar, kao i francuska filmska nagrada “Limijer” za cjelokupnu karijeru koju je dobio 2010.godine.