KIC „Budo Tomović“ – Program za poneđeljak, 16. maj 2016. godine

 

KIC - logo

Da je vjecna Crna Gora

 

KIC „Budo Tomović“ za poneđeljak, 16. maj 2016. godine organizuje izvođenje predstave “Na zapadu ništa novo” i solistički koncert violiniste Vujadina Krivokapića. Isti dan počinje i filmska revija „Sloboda, nezavisnost – nezavisnost, sloboda“.

 

predstava “Na zapadu ništa novo”

U okviru saradnje KIC-a “Budo Tomović” sa drugim javnim ustanovama u gradu ostvarićemo gostovanje predstave “Na zapadu ništa novo” u izvođenju učenika IX razreda Osnovne škole “Štampar Makarije” i članova ansambla “Remarquables”.

Predstava će biti izvedena u poneđeljak, 16.maja, u sali DODEST, sa početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan.

Predstavu baziranu na čuvenom anti-ratnom romanu Eriha Marije Remarka izvešće učenici: Matija Veljović, Aleksa Damjanović, Predrag Budrak, Filip Marković, Balša Božović, Ivan Bajčeta, Miloš Plazinić, Filip Manojlović, Radojica Aprcović, Petar Vukotić, Luka Živanović, Tijana Cvijetić, Filip Božović i Stana Boričić.

Više info – prof. Igor Radulović 069 070 117

 

Predstava Na zapadu nista novo

 

solistički koncert Vujadina Krivokapića

Solistički koncert violiniste Vujadina Krivokapića biće održan u organizaciji KIC-a „Budo Tomović“, 16.maja, u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4), sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

U okviru koncerta biće premijerno izvedena djela za solo violinu kompozitora 20.vijeka: Kristofa Pendereckog, Sergeja Prokofjeva i Mikloša Rožea.  

Vujadin KrivokapicVujadin Krivokapić (1976.) je docent na Muzičkoj akademiji na Cetinju (predmet: Violina). Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekao u podgoričkoj Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“, u klasi prof. Vilija Ferdinandija. Diplomirao na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu (1999.) u klasi prof. Dejana Mihajlovića, kod kojeg je završio i magistarske studije (2001.). Nakon toga, studirao je poslediplomske studije na Univerzitetu u Montrealu (Kanada) u klasi prof. Eleonore Turovsky, kao stipendista tog univerziteta, i magistrirao 2004. godine.

Učesnik je i pobjednik brojnih internacionalnih, nacionalnih i studentskih takmičenja.

Do sada je ostvario brojne nastupe u zemlji i inostrastvu, među kojima se izdvajaju solistički nastupi u koncertnim salama Claude-Champagne u Monrealu, teatar fondacije Lee (Lee Foundation Theatre) u Singapuru, Musikverein (Glaserner Saal) i Kuća muzike (Haus der Musik) u Beču i velika scena CNP-a u Podgorici. Pored ovih održao je solističke koncerte i u Italiji, Francuskoj, Austriji, Americi, Kanadi, Singapuru, Sloveniji i Hrvatskoj, a kao koncert-majstor ansambla “Crnogorski gudači” i Crnogorskog simfonijskog orkestra nastupio je i na festivalima u Rusiji i Turskoj.

Koncert se realizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice.

 

filmska revija

Revija filmovaKulturno – informativni centar “Budo Tomović” deset godina od obnove crnogorske državne nezavisnosti obilježiće organizovanjem filmske revije „Sloboda, nezavisnost – nezavisnost, sloboda“.

Revija će obuhvatiti prikazivanje filmova o sticanju nezavisnosti i osvajanju slobode u nekim drugim zemljama i na drugim meridijanima.

Filmovi će biti prikazani od 16. do 18.maja u sali DODEST, sa početkom u 21 sat. Ulaz je besplatan.

Reviju će otvoriti istorijska drama “Hrabro srce” (1995) reditelja Mela Gibsona u poneđeljak, 16.maja koja govori o životu škotskog patriote Vilijama Volisa i njegovoj težnji da ujedini svoj narod u borbi protiv Engleza.

Biografska drama reditelja Nila Džordana “Majkl Kolins” (1996) biće prikazana narednog dana, tačnije u utorak, 17.maja. Radnja filma opisuje život Majkla Kolinsa, irskog revolucionara i nacionalnog heroja koji je 1921. pobijedio Britance u ratu za nezavisnost, ali nedugo potom i poginuo u građanskom ratu.

Američki akcioni film “Patriota” (2000) reditelja Rolanda Emeriha zatvoriće reviju u srijedu, 18.maja, a riječ je o filmu u kojem se lokalni farmer i veteran sedmogodišnjeg rata Bendžamin Martin priključuje američkim borcima za nezavisnost, nakon smrti maloljetnog sina.