„Kinez“ u Dodestu u okviru Unicefovih „Prilika“

 

 

Gradsko pozoriste Podgorica - logo

 

Predstava „Kinez“, rađena u koprodukciji Gradskog pozorišta, ASSITEJ centra Crna Gora i Kotorskog festivala pozorišta za djecu, biće izvedena u subotu, 26. novembra u 20h u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“. Komad će biti igran u okviru projekta „Prilike“, koji je pokrenuo Unicef u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, a koji za cilj ima da obezbijedi podršku za prelazak adolescenata iz sistema obrazovanja na tržište rada.

Djeca će ovim povodom biti u prilici da razgovaraju sa našom producentkinjom Anom Medigović i scenografkinjom Smiljkom Šeparović, koje će im predstaviti rad i zanimanja u pozorištu. Uobičajeni razgovor sa publikom nakon izvođenja „Kineza“ vodiće Slađana Petković iz Unicefa.

Inicijativa „Prilike” dio je šireg programa Ujedinjenih nacija za osnaživanje mladih, pod nazivom „Kreaktivacija”, koji ima za cilj da doprinese kreiranju okruženja koje će osnažiti i motivisati mlade ljude da koriste postojeće i stvaraju nove prilike kako za lični, tako i za rast i razvoj cjelokupnog društva.

Ovom inicijativom adolescentima iz cijele Crne Gore omogućeno je da posjete kompanije iz različitih djelatnosti kroz jednodnevnu opservaciju na radnom mjestu.

 

Predstava Kinez - 1

 

Dramu „Kinez“ napisala je Maja Todorović, a režiju potpisuje Anja Suša.

U predstavi igraju: Jelena Simić, Emir Ćatović i Goran Slavić, a značajno učešće ima i hor Muzičke škole „Vasa Pavić“, sa dirigentom Sašom Barjaktarović.

Kostimograf je Maja Mirković, scenograf Zoran Petrov, a kompozitor Igor Gostuški.

Predstava dotiče mnoge neuralgične tačke naših (post)tranzicionih trauma čije su najveće žrtve djeca. Kroz naizgled malu priču o nastajanju jednog prijateljstva između dječaka i djevojčice i pronalaženja zrna smisla i razuma u svijetu surovih predrasuda, neprepoznavanja i neuvažavanja drugih i drugačijih, reflektuje se daleko složenija priča o savremenom društvu koje nije naklonjeno nježnosti, iskrenosti i koje, iznad svega, prezire slabost. Ovo je priča o ljubavi, prijateljstvu i mašti. Ovo je priča o čarobnjaku „Kinezu“ koji može da vidi šareni svijet drugačijim očima. Ovo je, takođe, priča i o današnjem vremenu, ali i o sjećanju na neko drugo vrijeme koje nijesmo zaboravili i nikada nećemo.

 

Predstava Kinez - 1

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × three =