Književno veče na Barskom ljetopisu: Njegoševa filozofija čovjeka – Sonja Tomović Šundić

 

 

 

U poneđeljak, 19. juna 2017. godine, u 21h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, održaće se književno veče prof. dr Sonje Tomović Šundić. Tema književne večeri je “Njegoševa filozofija čovjeka”. Moderator književne večeri je prof. dr Čedomir Čupić.

 

 

Sonja Tomović Šundić je univerzitetski profesor i naučni stvaralac. Rođena je 1964. godine u Beranama. Osnovnu i srednju školu završila je u Podgorici, a potom je diplomirala na  Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu – smjer za filozofiju. Postdiplomske studije na istom Fakultetu završila je 1990. i odbranila magistarski rad pod nazivom Aristotelovo učenje o tragediji i njegov kasniji uticaj, a 1999. doktorirala na temi Produktivna moć recepcije u savremenim  teorijama. Stalni radni odnos zasnovala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 1989, a za asistenta na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Univerziteta Crne Gore izabrana je 1996. godine. U akademsko zvanje vanredni profesor UCG izabrana je 2005, a godinu kasnije angažovana je na Fakultetu političkih nauka, gdje izvodi nastavu na više predmeta. Obavljala je i funkciju dekanice. Živi u Podgorici i od 2010. godine redovni je profesor Univerziteta Crne Gore. Učesnica je mnogih domaćih i međunarodnih naučnih kongresa, simpozijuma i seminara.

Na planu pisane riječi, iz oblasti antropologije, filozofije i estetike autorka je osam stručnih knjiga i brojnih tekstova objavljenih u različitim naučnim publikacijama i periodičnim izdanjima. Književni opus čine knjige i studije: Problem recepcije u savremenim estetičkim teorijama (1998), Njegoševo poetsko bogoslovljenje (1996), Od književnog djela ka čitaocu (1997), Ogledi iz antropologije (2004), Danilo Kiš, između Lovćena i Zida plača, (2004), Njegoš pjesnik i mislilac (2006), Književno-antropološki portreti, (2007) i Petar I vladar crnogorski (2007). Najnovija knjiga Njegoševa filozofija čovjeka, nastala kao plod višegodišnjeg istraživanja pjesnikovog stvaralaštva, objavljena je ove godine u izdanju Biblioteke “Radosav Ljumović” i posvećena ocu Slobodanu Tomoviću (1929–2016), profesoru i poznatom njegošologu. U ovoj studiji autorka osvjetljava Njegoševo shvatanje čovjekovog mikrokosmosa, njegove smrtnosti i onoga što je u čovjeku vječno.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + eighteen =