Književno veče Predraga Bubanje

 

04.novembar 2011.
Budva, Moderna galerija, 20h.

 

Književno veče
Predraga Bubanje

 

 

Pjesničko veče Predraga Bubanje biće održano u petak, 4. novembra u prostoru Moderne galerije u Starom gradu. O dvjema njegovim knjigama poezije, „Ikarov let“ i „Astralni snovi“ govoriće mr Jelena Begović i mr Slobodan Čurović. Početak pjesničke večeri je u 20 sati, a organizator je JU „Muzeji, galerija i biblioteka“ – Budva.

Predrag N.Bubanja je rođen 1966. godine u Ivangradu. Objavio je knjigu pjesama „Ikarov let“ u izdanju MRZ Pljevlja 1995. godine, koja je u rukopisu nagrađena II nagradom „Blažo Šćepanović“ i po tom osnovu štampana. Dobitnik je III nagrade na festivalu „Majska rukovanja“ 1994. u Podgorici, I nagrade publike na Međunarodnom festivalu poezije „Smederevska pesnička jesen“ 1996. i 1997. godine, II nagrade na Festivalu vina i poezije u Vlasotincima 1998. godine, Specijalne nagrade na „Šumadijskim metaforama“ u Mladenovcu 1999. i 2001. godine, glavne nagrade „Srpsko pero 98“ na istoimenom festivalu u Jagodini i  I nagrade SPD “Bratstvo“ Pljevlja 2005. godine. Prvobitni rukopis zbirke „Astralni snovi“, koji je sadržavao oko 25 pjesama, izabran je u konkurenciji radova prispjelih na konkurs za nagradu „Risto Ratković“ 1993. godine među 10 najboljih. Zastupljen je u više od 30 festivalskih zbornika i publikacija i prevođen na bugarski i albanski jezik. Živi i radi u Podgorici.

U osvrtu na zbirku „Astralni snovi“ pod nazivom „Eros bez lica“  dr Divne Vuksanović između ostalog stoji:

„Ukoliko bismo, kroz prožimanje nekoliko ključnih reči, nastojali da kritički opišemo osnovnu atmosferu, motive i izražajne specifičnosti pesnika Predraga Bubanje, onda bi čitavu zbirku tzv. “astralnih“ stihova valjalo okarakterisati kao naglašeno delovanje „tri E“ – Erotike, Erudicije i Eklekticizma. Kombinacijom antičkih stereotipija sa standardnim modernim i postmodernim poetičkim toposima, autor je postigao originalni spoj starih i novih elemenata poetskog stvaranja, koji se u slobodnom stihu rekombinuju  u igri između tradicijom obojene emocije i svakodnevice pesnikovog života. Time je simbolička razmena između različitih kulturnih epoha dobila svoj epilog u poeziji koja, svakako, stoji van vremena, utoliko što podjednako participira u svakom pojedinačnom momentu.“