Književno veče Stanke Hrastelj

 

02. februar 2012.
Bar, Dvorac kralja Nikole, 19h.

 

Književno veče
Stanke Hrastelj

 

U četvrtak, 2. februara, u 19 sati, u Dvorcu kralja Nikole, održaće se Književno autorsko veče posvećeno stvaralaštvu poznate slovenačke pjesnikinje Stanke Hrastelj. Uvodničarka u program biće Mila Čordašević, a sa književnicom će razgovarati Jovan Nikolaidis, urednik Izdavačke kuće PLIMA koja je, zajedno sa Kulturnim centrom Bar, organizator večeri.

Stanka Hrastelj je rođena 1975. godine u Brežicama. Studirala je teologiju na Univerzitetu u Ljubljani. Pjesme je objavljivala u mnogim književnim časopisima i zastupljena je u nekoliko antologija i izbora. Dobitnica je nagrade za najboljeg mladog pjesnika na Festivalu mladih pisaca Slovenije „Urška“. Njena zbirka pjesama „Nizki toni“ (2005) nagrađena je na slovenačkom sajmu knjiga kao najbolji književni prvijenac. Godine 2007. u Mariboru je proglašena za VITEZA POEZIJE. Iste godine u Brežicama je, za dostignuća u literaturi, dobila odličje KOSOVELOV MEDALJON. Ovogodišnja je dobitnica ugledne nagrade MODRA PTICA „Mladinske knjige“ iz Ljubljane za debitantski roman naslovljen „Igranje“.

Učestvovala je na festivalima poezije u Kolumbiji, Mađarskoj, Češkoj, Austriji, Italiji. Prevodilac je sa slovenačkog na srpski, hrvatski i crnogorski jezik. Članica je Društva slovenačkih pisaca.

Živi u Krškom. Radi u izdavačkoj kući „Goga“ iz Novog Mesta i uređuje književne časopise „Cimet“ i „Poetikon“.

Stanka Hrastelj je trenutno u Crnoj Gori na jednomjesečnom radnom boravku u rezidenciji KUĆA ZA PISCE Izdavačke kuće PLIMA iz Ulcinja.