Koncert „High Voltage“ i balet „Božanstvena komedija“

 

JU “Grad teatar”
Budva, 05. 08. 2011. godine

 

 

Najava za program 25., jubilarnog, “Grada teatra” za subotu, 6. i nedjelju 7. avgust

 

 

U subotu, 6. avgusta, sa početkom u 21 čas na Trgu pjesnika se nastavlja muzički dio 25. festivala „Grad teatar“. Na koncertu pod nazivom „High Voltage“ umjetnici nam pred koncert poručuju da je intenzitet izvođaštva i izraza žestok da mu se ne može odoljeti. Nekoliko najvećih svjetskih i crnogorskih umjetnika zajedno – Dankan Mektir, jedan od najznačajnijih kontrabasista svijeta, Peter Langartner – genijalni violista, profesor na Mocarteumu u Salcburgu, apsolutno ekstrovertno opredijeljeni umjetnik, Viktor Uzur, violončelista čiji koncerti i iskonska muzička čitanja pune koncertne dvorane Sjeverne Amerike, Bojan Martinović – jedan od najznačajnijih crnogorskih pijanista posebnog umjetničkog senzibiliteta i profesor na cetinjskoj Muzičkoj akademiji, uz Vilhelmasa Čepinskisa, povešće nas na nezaboravan put u prostor istinskog nadahnuća kompozicijama koje su dio svjetske kulturne baštine.

U nedjelju, 7. avgsuta, sa početkom u 22 časa na sceni između crkava će se održati 4. premijera na ovogodišnjem festivalu „Grad teatar“. Radi se o baletu „Božanstvena komedija“, po Danteovom istoimenom tekstu, a u koreografiji poznatog slovenačkog koreografa Edvarda Kluga koju „Grad teatar“ radi u koprodukciji sa BITEF teatrom iz Beograda.

 

Klug je o radu na ovom komadu rekao: „Ideja da uradim Božanstvenu komediju u formi plesa činila mi se samoubistvom, vrlo izazovnim… Ironično, našao sam motiv u Dantaeovom ličnom „pokušaju samoubistva“, šetnja kraljevstvom mrtvih dok je još živ. Pitam se da li bi to isto uradio danas i kako bi izgledala njegova „Božanstvena“? Konstrukcija poeme bi vjerovatno ostala ista: 3 različita stepena za ljudsku dušu, možda bi dodao i neke moderne,  sofisticiranije grijehove i vjerovatno bi promijenio redosled. Dosta stvari bi vjerovatno bile drugačije ali sam ubijeđen da vrijeme ne bi nikada promijenilo njegovu ljubav prema Beatriči. Moja namjera za ovo izvođenje je da stvorim situacionu sobu, bočnu radije nego paralelnu viziju tri nivoa poeme, u kojoj nalazimo osam plesača u neobičnim položajima.”

 

Edvard Klug je završio studije baleta 1991. godine na Državnoj baletskoj školi u Cluju-Napoci u Rumuniji. Iste godine je bio angažovan kao solista u Slovenačkom narodnom pozorištu u  Mariboru. 2003. godine u istoj instituciji postaje vođa baleta, koju od tada usmjerava ka novim i prepoznatljivim trendovima. U proteklom desetljeću Klug je stalno zavređivao pažnju međunarodne javnosti uslijed svog posebnog koreografskog pristupa stilu, kojim je u velikoj mjeri uspio da postavi Mariborski balet na međunarodnu plesnu kartu. Balet SNG iz Maribora je zahvaljujući Klugovim koreografijama zabilježio brojna gostovanja na plesnim festivalima u svijetu, posebno Evropi, Aziji, Bliskom Istoku i SAD- u i Kanadi. Kao koreograf je bio pozvan da uprizori novitete za balet u Štutgartu, Narodni balet u Lisabonu i Zagrebu, balet iz Graca i Alto balet iz Esena. Među njegove zadnje projekte ubraja se koreografija za soliste Marinskog baleta, Leonida Safranova ia Denisa Matvijenka. Projekat je pod nazivom „Quatro“ svoju premijrnu izvedbu imao u Sankt Petersburgu juna 2010. Projekat je bio nominovan za prestižnu pozorišnu nagradu Ruske Federacije „Zlatna maska 2010“, i za kategoriju za najbolju predstavu i za najbolju koreografiju. Klug je dobitnik međunarodnih nagrada za koreografiju u baletu i plesu u Varni, Moskvi, Hanoveru i na Goji. Dobitnik je i najviše Slovenačke nagrade za kulturna dostignuća, nagrade Prešernove fondacije (2005) i Glejzerove liste (2008).

 

Koncept i koreografiju je uradio Edvard Klug, muziku Borut Kržišnik i Milko Lazar, a kostimograf je Maja Mirković. Igrači Bitef dens kompanije su Ašhen Ataljanc, Nikola Tomašević, Strahinja Lacković, Miloš Isailović, Uroš Petronijević, Ana Ignjatović Zagorac, Nevena Jovanović i Milica Jević.

 

Balet je na repertoaru i 8, 9, 10. i 11. avgusta.