Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

U utorak, 10. juna sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće poslednji koncert pred podgoričkom publikom u ovoj sezoni.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti kompozicije jednog od najznačajnijih kompozitora u istoriji muzike Ludviga van Betovena. U prvom dijelu koncerta orkestar će interpretirati Koncert za klavir i orkestar u Es-duru „Carski“, dok će u drugom dijelu biti izvedena Simfonija br. 6 u F-duru „Pastoralna“.

Solističku dionicu u Betovenovom Koncertu će tumačiti perspektivni pijanista iz Litvanije, Lukas Genjišas koji je i ranije nastupao pred podgoričkom publikom.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

Grigorij KraskoGrigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji  „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra.

Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovske filharmonije, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista. Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh. Od 2008.  godine bio je  koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija.

Od sezone 2012/2013 angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

 

Lukas Genjišas je rođen 1990. godine u porodici muzičara. Formalno obrazovanje je započeo  kao petogodišnjak na Muzičkom koledžu F. Šopen u Moskvi koji je završio sa najvišom ocijenom. Na Moskovskom državnom konzervatorijumu bio je u klasi  prof. Vere Gornostaeve, svoje bake, čuvenog ruskog pedagoga koja mu je bila i prvi učitelj.

Od dvanaeste godine učestvuje na takmičenjima i festivalima gdje redovno osvaja  priznanja.  Bio je stipendista fondacija  „Vladimir Spivakov“, „Mstislav Rostropovič“, kao i „The New Names Foundation Concerts”. Nagrađivan je od strane Ruske federacije Mladih talenata (2005) i Talentovane omladine XXI vijeka (2007). Lauerat je XVI Međunarodnog takmičenja Frederik Šopen u Varšavi 2010. godine

 Nastupao je sa brojnim orkestrima uključujući: Simfonijski orkestar Hamburga i Duisburga u Njemačkoj, BBC škotski simfonijski orkestar, Litvanski državni orkestar, Sanktpeterburšku  Kapelu i dr. sarađujući sa dirigentima: V. ZivomA. BorejkomS. Sondekiosom, D. i LisomDž. DarligtonomDž. Logranom…

 Nastupao je u Francuskoj, Španiji, Poljskoj, Litvaniji, SAD, Njemačkoj…