Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

24. oktobar 2011.
Podgorica, CNP, Velika sala, 20h.

 

Koncert
Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Dirigent: Aleksej Šatski
Solista: Irina Matajeva
Gost: Tino Favaca

 

U okviru manifestacije Dani ruske duhovne kulture u Crnoj Gori, u ponedjeljak, 24. oktobra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće priređen koncert. Pod dirigentskom upravom maestra Alekseja Šatskog u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra će nastupiti solista opere Marinskog teatra, sopranistkinja  Irina Matajeva. Gost na koncertu će biti italijanski tenor Tino Favaca.

Publika će moći da čuje arije i uvertire najpoznatijih opera ruske i svjetske klasike: Evgenije Onjegin (P.I.Čajkovski), Ruslan i Ljudmila (M.I.Glinka), Majska noć (N.R.Korsakov), Karmen (Ž.Bize), Faust (Š.Guno), Travijata (Đ.Verdi), Svraka kradljivica (Đ.Rosini) i dr .

Koncert se realizuje u okviru Protokola o saradnji Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Ruske Federacije. Producent koncerta je Muzički centar Crne Gore.

 

 

 

Rođen u porodici muzičara, Aleksej Šatski je svoje obrazovanje započeo sa sedam godina kao  violinista. Nakon diplomiranja na Moskovskom državnom konzervatorijumu pozvan je da postane solista Moskovskog ansambla savremene muzike, sa kojim je učestvovao  na brojnim festivalima savremene muzike u Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj…

Godine 1997. osnovao je kamerni orkestar Gran Canaria (Španija)  i bio njegov šef dirigent. Sa ovim ansamblom nastupao je u čuvenoj sali Auditorio de Alfredo Krauss u Las Palmasu i snimio CD za diskografsku kuću RALS. Nakon toga posvetio se studijama dirigovanja i završio doktorske studije dirigovanja na Sankt Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov kao asistent  prof. Aleksandra Aleksejeva. Tokom studija nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Opere Konzervatorijuma a sa Sankt Peterburškim simfonijskim orkestrom snimio još jedan CD. Bio je i asistent dirigenta Međunarodnog orkestra mladih METRO-PHILHARMONIC, Stenbeck fondacije za lijepe umjetnosti (Švedska), a  sa simfonijskim orkestrom RTV Rusije stvario veliku turneju po Italiji. Sarađivao je sa prestižnim orkestrima: Ruska Filharmonija, Nova Rusija, Ruski Simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Uljanovska, kamerni orkestar Musica Viva, i snimio monografski radio-koncert posvećen 125-ogodišnjci rođenja M. A. Balakirjeva. Tokom sezona 2004-2006 bio je angažovan kao asistent dirigenta čuvenog Simfonijskog orkestra Čajkovski čiji je Muzički direktor i Šef dirigent  Vladimir Fedosejev.

Od  sezone 2007-2008 angažovan je kao Umjetnički direktor i Šef dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra. Pod njegovim vođstvom orkestar je učestvovao u izvođenju prve nacionalne opere “ Balkanska carica“, snimio svoj prvi CD, gostovao u svim crnogorskim gradovima kao i u Italiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

 

Irina Matajeva studirala je na Sanktpeterburškom državnom konzervatorijumu gdje je i diplomirala 1999. godine. Od 1998. je bila solista Mlade akademije Marinskog teatra u Sankt Peterburgu, sa kojim je nastupala u Finskoj, Kini, Njemačkoj, Italiji…). Učestvovala je na majstorskim kursevima kod Elene Obrascove, Renate Skoto i Larise Gergiev.

U njenom širokom repertoaru su brojne operske uloge, uključujući: Tatjanu u Evgeniju Onjeginu, Lizu u La Sonnambula, Suzanu u Figarovoj Ženidbi, Natašu u Prokofjevom Ratu i miru, Zerlinu u Don Đovaniju… Dalji angažmani uključuju: Kloi /Pikova dama/ u Los Anđeleskoj operi, Mikaelu /Karmen/ u Vašingtonskoj operi, resital sa Marinskom akademijom u Vigmor Holu u Londonu, resital sa Larisom Gergievom u Parizu.

Organizacija  Teatral dodijelila joj je nagradu za najpopularnijeg umjetnika (za ulogu Tatjane) u januaru 2003. godine. Takođe, dobitnik je nagrade na VI Međunarodnom takmičenju mladih operskih pjevača Rimski-Korsakov, (2000. godine), kao i nagrade Golden Sofit, 2007. godine, za  ulogu Jenufe u istoimenoj Janačekovoj operi.

Solista je opere Marinskog teatra od 2007. godine.

 

Tenor Tino Fаvаcа rođen je 1958. godine na Siciliji (Gaggi). Od šeste godine mаestro  Enriko Fаćini (tenor) je pratio rad ovog operskog pjevаčа.

Godine  2002, dobio je nagradu Đuzepe Di Stefаno kao “Nаjbolji sicilijаnski tenor”. Tokom poslednjih deset godinа, nastupao je širom Evrope, u Njemаčkoj, Austriji, Sloveniji, Špаniji, Frаncuskoj, Belgiji, Srbiji, sarađujući sа brojnim umjetnicima na koncertima klаsične i etno muzike. Učestvovаo je kаo “Nаjbolji glаs” na  Briselskom Međunаrodnom festivаlu,  kao i na Međunаrodnom muzičkom festivalu u Bjelorusiji “Slаbenski Vitevsk Bаzаr”.

Godine 2004, učestvovаo je na “Miа Mаrtini” festivаlu gde je dobio nаgrаdu zа “nаjbolju interpretаciju, izrаz i stil”, au 2006.  ostvario  turneju  “Cаnzoni dell’аmore E del Sole”.  Poslednjih godina sarađuje sа violinistom Snežаnom Tintor.

Trenutno je angažovan je na turneji  po Evropi i Bliskom Istoku.