Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

08. novembar 2011.
Podgorica, CNP, 20h

 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

U utorak, 8. novembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće  treći koncert u ovoj sezoni. Orkestar će nastupiti pod upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, gosta iz Beograda, Bojana Suđića.

U prvom dijelu koncerta biće izveden Koncert za violinu i  orkestar u D-duru (Johanesa Bramsa), dok će u drugom dijelu orkestar interpretirati Četvrtu simfoniju u f-molu (Petra Iljiča Čajkovskog). Solističku dionicu u Koncertu za violinu i orkestar će tumačiti mladi ruski violinista Mihail Počekin, koji već za sobom ima zapaženu međunarodnu karijeru.

 

Bojan Suđić (Beograd, 1965), jedno je od najblistavijih dirigentskih imena u Srbiji. Prvi cjelovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, kao student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika (Zagreb, 1989) osvojio je Prvu nagradu koja od osnivanja takmičenja (1948) u disciplini dirigovanja nikada nije bila dodijeljena. Iste godine dodijeljena mu je stipendija fondacije Lovro fon Matačić.

Suđić je podjednako uspiješan kao horski, simfonijski i operski dirigent. Bio je asistent dirigenta (od 1985), a zatim stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije (od 1992). Prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom Bojan Suđić je dirigovao 1989. godine. Redovan je gost koncertnih sezona ovog ansambla, dirigent prilikom značajnih gostovanja (Najdžel Kenedi, Maksim Vengerov). Sa ovim orkestrom ostvario je nekoliko snimaka za kompakt diskove. Izdvaja se izdanje sa Simfonijskim igrama Sergeja Rahmanjinova. Kao gostujući dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojan Suđić je prvi put nastupio 1993. godine. Tokom 1999. i 2000. godine bio je šef-dirigent ovog ansambla.

Od 1998. djelovao je kao gostujući, a od 2001. je stalni dirigent Kraljevske opere u Štokholmu. U proteklim sezonama u toj kući je dirigovao preko sto operskih i baletskih predstava.

Bojan Suđić je gostovao u Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Portugaliji i Kini. Kao simfonijski dirigent sarađivao je sa više evropskih orkestara. Ističu se njegova ostvarenja sa Helsinškom i Novosibirskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Odenzea, sa Metropoliten orkestrom Lisabona. U Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju, dirigovao je više predstava u redovnoj sezoni, kao i na Gala koncertu povodom novog milenijuma.

Radi i sa omladinskim horovima i orkestrima – u proljeće 2003. u Beogradu je dirigovao izvođenjem Orfove kantate Carmina Burana sa preko 650 mladih izvođača. Godine 2005. postaje Umjetnički direktor – Šef dirigent Muzičke produkcije RTS, zaokružujući dugogodišnju uspiješnu saradnju, o čemu svjedoči veliki broj koncerata i trajnih snimaka sa ansamblima Produkcije. Iste godine počinje i sa pedagoškom aktivnošću, postajući profesor dirigovanja na FMU u Beogradu.

 

Dobitnik prestižnih nagrada na brojnim međunаrodnim tаkmičenjima, uključujući Heifetz, Lipizer, Postаcchini i Sаrаsаte, MIHАIL POČEKIN (1990) je počeo da svira violinu u petoj godini kod Galine Turčaninove.Godine 1997. je upisao muzički koledž na Moskovskom konzervаtorijumu gdje je u klasi svoje majke postizao velike uspijehe.

Muzičku аkаdemiju u Kelnu, upisao je 2006. uklasi Viktora Tretjakova, a u periodu od 2010. do 2011. pohađao je nаpredne studije nа“Escuelа Superior de musicа Reinа Sofijа” u Mаdridu kod Ane Čumačenko. Pored togа, pohađao je mаjstorske kurseve kod: Gidona

Kremera, Grigorija Kraska, Donalda Velerstajna, Kristijana Teclafa, Haralda Sonevega, Zariusa Sikmurzaeva, Veniamina Varsavskog, Vadima Rjepina, Kolje Blahera, Borisa Garlickog.

Sa velikim uspijehom koncertirao je u Rusiji, Špаniji, Hrvаtskoj, Njemаčkoj, Itаliji, Frаncuskoj, Turskoj, Ukrаjini. Mihаil Počekinje nastupio u Koncertnoj dvorаni Čаjkovski

u Moskvi, Glаzunov sаli u St. Petersburgu, Auditorio Nаcionаl de Musicа u Mаdridu, Auditorio de Zаrаgozа i dr…

Učestvovаo je nа brojnim međunаrodnim festivаlima u Rusiji i inostrаnstvu i kao solista sа: Držаvnim аkаdemskim orkestrom Rusije, Moskovskom filhаrmonijom, Orquestа Sinfonicа de Nаvаrrа, Mlаdim nаcionаlnim orkestrom Špаnije, Litvаnskim nаcionаlnim orkestrom, Kаmernim orkestrom Minska, sarađujući sa dirigentima: J. Simonovim, K. Grifitsom, J. Domarkasom, S. Skripkom i dr.

Mihаil Počekin je podržan od strane ruskog Ministаrstvа kulture u 2003. godini i njemаčke fondаcije “Junge Musiker”. U septembru 2008. godine dobio je prestižnu nagradu Pаblo Sаrаsаte u Mаdridu i mogućnost da svira na violini Strаdivаri Ex Bossier (Ex Sаrаsаte).

Svira isključivo na violinama koje pravi njegov otac  Jurij Počekin.