Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

08. decembar 2011.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Koncert
Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

U četvrtak, 8. decembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova, Crnogorski simfonijski orkestar, koji ovih dana obilježava petogodišnjicu djelovanja, priređuje svoj novi koncert.

Na programu će biti djela ruskih autora: popularni Koncert za klavir  i  orkestar u c-molu, br.2, Sergeja Rahmanjinova, i Simfonija br.1 u g-molu, Vasilija Kalinikova.

Naši simfoničari nastupiće pod vođstvom dirigenta Alekseja Šatskog,  a solističku dionicu u Koncertu za klavir i orkestar će tumačiti mlada ruska pijanistkinja Jekaterina Mečetina,  koja za sobom već ima veoma zapaženu međunarodnu karijeru.

Rođen u porodici muzičara, Aleksej Šatski  je svoje obrazovanje započeo sa sedam godina kao  violinista. Nakon diplomiranja na Moskovskom državnom konzervatorijumu pozvan je  da postane solista Moskovskog ansambla savremene muzike, sa kojim je snimio  nekoliko CD-a za OLYMPIA i HARMONIA MUNDI. Kao član kamernih ansambala učestvovao je na brojnim festivalima savremene muzike u Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj…

Godine 1997. osnovao je kamerni orkestar Gran Canaria (Španija)  i bio njegov šef dirigent. Sa ovim ansamblom nastupao je u čuvenoj sali Auditorio de Alfredo Krauss u Las Palmasu i snimio CD za diskografsku kuću RALS. Nakon toga posvetio se studijama dirigovanja: prvo u Velikoj Britaniji kod Džordža Harsta, Rodolfa Saglimbenia, Roberta Džulihana i Denise Ham na Ljetnjoj školi muzike u Kanfordu, a nakon privatnih časova kod čuvenog Ilje Musina, završio je doktorske studije dirigovanja na Sankt Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov kao asistent  prof. Aleksandra Aleksejeva. Tokom studija nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Opere Konzervatorijuma a sa Sankt Peterburškim simfonijskim orkestrom snimio još jedan CD sa djelima španskog kompozitora  Bernardina Valle za Španski RALS. Bio je i asistent dirigenta Međunarodnog orkestra mladih METRO-PHILHARMONIC, Stenbeck fondacije za lijepe umjetnosti (Švedska).

Sa simfonijskim orkestrom RTV Rusije i solistima V. Ovčinikovim i A. Čebotarevom ostvario je veliku turneju po Italiji, uključujući i tri koncerta u Sali konzervatorijuma „Đuzepe Verdi” u Milanu. Sarađivao je sa prestižnim orkestrima: Ruska Filharmonija, Nova Rusija, Ruski Simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Uljanovska, kamerni orkestar Musica Viva, i snimio monografski radio-koncert posvećen 125-ogodišnjci rođenja M. A. Balakirjeva.

Tokom sezona 2004-2006 bio je angažovan kao asistent dirigenta čuvenog Simfonijskog orkestra Čajkovski čiji je Muzički direktor i Šef dirigent  Vladimir Fedosejev. Sa ovim Orkestrom i  solistom S. Nakarjakovim, imao je uspješan debi na sceni “Svetlanov” u Moskvi marta 2005. godine.

Od  sezone 2007-2008 angažovan je kao Umjetnički direktor i Šef dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra. Pod njegovim vođstvom orkestar je učestvovao u izvođenju prve nacionalne opere “ Balkanska carica“, snimio svoj prvi CD, gostovao u svim crnogorskim gradovima kao i u Italiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Jekatarina Mečetina rođena je u muzičkoj porodici i veoma rano je postalo jasno da je naslijedila talenat od svojih roditelja. Obrazovanje  je započela u Centralnoj školi za muziku na Državnom konzervatorijumu u Moskvi kod  T .L. Kolosa. Osnovne studije je pohađala  na Konzervatorijumu u Moskvi u klasi V. P. Ovčinikova, da bi postdiplomske studije završila  u klasi Sergeja Leonidoviča Dorenskog.

Prva nagrada u karijeri bila je na Takmičenju mladih pijanista, a u sklopu Mocartove nagrade, koju je osvojila u desetoj godini dobila je klavir, a šest godina nakon toga uslijedio je mnogo ozbiljniji ispit – Međunarodno takmičenje Buzoni u Bolzani – koje se ubraja u jedno od najtežih takmičenja za klavir. U tom periodu italijanski kritičari su napisali „…mlada Jekatarina na vrhu svjetskog pijanizma…“.

Tokom narednih nekoliko godina ona je aktivno koncertirala, obišla mnoge zemlje i učestvovala na brojnim međunardnim takmičenjima. Bila je pobjednik na takmičenju u Verčeli (2002), Pinerolu (2003) i imala trijumfalni nastup u Brazilu, Bostonu i Sinsinatiju (2004), što joj je donijelo i prestižnu nagradu za mlade „Triumph“.

Za njen uspijeh i umjetničko sazrijevanje zaslužni su susreti i saradnja sa istaknutim umjetnicima. U decembru 2002. godine nastupila je na jubilarnom koncertu R. Ščedrina, a nakon toga u mnogim prilikama  interpretirala njegovu muziku, uključujući Koncert za klavir i orkestar br.6. Značajna je buila i saradnja sa Vladimirom Spivakovim, i Mstislavom Rostropovičem.

 Kao solista i sa prestižnim orkestrima intezivno koncertira širom Evrope uključujući dvorane poput Špilhausa u Berlinu, Gavo u Parizu, Koncertgebau u Amsterdamu, Veliku salu Konzervatorija u Milanu…

Njen najnoviji CD „Rahmanjinov“ snimljen je za izdavačku kuću Fuga Libera.