Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

13. januar 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

U petak, 13. januara sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće prvi koncert u Novoj godini. Orkestar će nastupiti pod upravom dirigenta  Radovana Papovića,  redovnog profesora na Muzičkoj akademiji na Cetinju, koji je i tokom prethodnih sezona dirigovao crnogorskim simfoničarima.

Na koncertu će biti izvedena djela: Koncert za klavir i orkestar KV 467 u C-duru, Volfganga Amadeusa Mocarta i uvertira-fantazija Romeo i Julija, Petra Iljiča Čajkovskog. Solističku dionicu u Koncertu za klavir i orkestar će tumačiti jedan od najpoznatijih srpskih pijanista i pedagoga  Aleksandar Serdar. 

Radovan Papović je diplomirao dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu, u klasi Predraga Miloševića. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Više od dvije decenije vodio je  Simfonijski i kamerni orkestar RTV Crne Gore,  a uporedo sa tim  i hor Stanko Dragojević u Podgorici, nastupajući širom Jugoslavije, kao i u Rusiji, Češkoj, Mađarskoj, Italiji. Sa ovim i drugim ansamblima sa kojima je sarađivao premijerno je u Crnoj Gori izveo mnoga djela, između ostalih Gloriju – Antonija Vivaldija, djelove  Liturgije i  Opela – Stevana Mokranjca, Misu – Andrea Kaplea.

Snimio je skoro sve horske i vokalno-instrumentalne kompozicije crnogorskih autora.

Od 1980. godine angažovan je na Muzičkoj akademiji u Podgorici (Cetinju), gdje je formirao i vodio ženski kamerni hor Muzičke akademije. Sa ovim ansamblom je na saveznim festivalima i takmičenjima studenata muzičkih akademija Jugoslavije osvajao prve nagrade 1982, 1984, 1986. i 1989. godine a imao je i zapažen nastup na Međunarodnom takmičenju horova u Klivlendu (Engleska).

Dugo godina je bio stalni učesnik festivala Dani muzike, sarađujući sa umjetnicima poput Jovana Kolundžije, Maje Dešpalj, Jadranke Jovanović, Pjetra Kavalijerija, Aleksandra Bajeva, Jožea Falauta, kao i sa brojnim crnogorskim umjetnicima.

Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Aleksandar Serdar  rođen je u Beogradu. Posle završenih studija u Novom Sadu nastavlja dalje školovanje u Sjedinjenim američkim državama i u Italiji.

 Učestvovao je na brojnim internacionalnim takmičenjima osvajajući visoke nagrade. Najznačajnije su svakako: Artur Rubinštajn u Tel Avivu, Monza-Rina, Sala Galo, Verčeli, Karlo Zeki

Priređivao je resitale, nastupao sa orkestrima i u okviru kamernih ansambala širom Evrope, u Sjevernoj Americi, u Brazilu i Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajlandu i Japanu. Svirao je sa filharmonijskim orkestrima Beograda, Bremena, Sofije, Zagreba, Torina, Minhena, Tuluza, Lila, San Hozea, Slovenije, Drezdena, sarađujući sa dirigentima kao što su:  Žan Klod Kasadesus, Jorg Peter Vajgl, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marčelo Vioti, Mišel Plason.

Sa zapaženim uspjehom nastupao je u koncertnim dvoranama poput Teatra Šatle, Auditorium Luvra, Tonhale u Cirihu, Alis Tali u Linkoln centru u Njujorku, i na festivalima u Anteronu, Nantu, Šlezvig Holštajnu, Hamburgu, Monpeljeu…

Svoj prvi CD sa baroknim repertoarom Aleksandar Serdar je snimio za PGP-RTS, a za prvi CD za diskografsku kuću EMI, dobio je izvanredne kritike. U Luksemburgu je objavljen i njegov  dvostruki CD.