Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

10. februar 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

U petak, 10. februara sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće koncert pod upravom gostujućeg dirigenta iz Austrije, Gintera Pihlera. Na programu će biti kompozicije: uvertira Seviljski berberin – Đoakina Rosinija,  Koncert za flautu i orkestar u G-duru i Simfonija br. 36 u C-duru “Linc”– Volfganga Amadeusa Mocarta.

Solističku dionicu u Koncertu za flautu  i orkestar će tumačiti flautista iz Izraela Ejal Ein-Habar, prvi flautista Izraelskog filharmonijskog orkestra.

 

Ginter Pihler započeo  je studije na Univerzitetu za Muziku i primjenjene umjetnosti u Beču 1955. godine. U 18 godini postao je vođa Bečkog simfonijskog orkestra a tri godine nakon toga bio je angažovan od strane Herberta fon Karajana kao vođa Bečkog filharmonijskog orkestra.

Od 1963. bavi se pedagoškimradom:  kao profesor na Univerzitetu za muziku u Beču i gostujući profesor na Hoschule fuer Music u Kelnu (od 1993). Tokom 2007. bio je šef odsijeka za gudače na Međunarodnom institutu za kamernu muziku  u Madridu. Kao profesor sudjelovao je u brojnim međunarodnim ljetnjim školama.

Godine 1969. dobio je nagradu „Mozart Interpretation Prize“ a 1970. je osnovao Alban Berg kvartet u kojem je bio prvi violinista.

Dirigovao je: Royal Flanders filharmonijom, Novom simfonijetom Amsterdama, Kamernim orkestrom Padove, Kamernim orkestrom Lausane, Orkestrom Hale, Norveškim kaernim orkestrom, Pariskim orkestrom.  Koncertne turneje širom Evrope imao je  sa: Izraelskim kamernim orkestrom, Toskanskim orkestrom, Irskim kamernim orkestrom, Njemačkom filharmonijom.

Od početka devedesetih godina dirigovao je najpoznatijim orkestrima u Japanu kao što su: Orkestar Tokija, Osake, Hirošime, Filharmonija Saporo i kamerni orkestar Kanazava.

U periodu od 2001. do 2006. Ginter Pihler je bio gostujući dirigent Kamernog orkestra Kanazava a potom i umjetnički  saradnik.

Tokom sezona 2008/2009 i 2009/2010 dirigovao je milanskim orkestrom “I Pomeriggi Musicali, Nacionalnim orkestrom Lila, Bečkim kamernim orkestrom, Hajdn orkestrom Bolzane, Kamernim orkestrom Štutgarda, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Taipei, Tokijskim, Osaka, Sendai, Saparo orkestrima u Japanu.

 

Flautista i dirigent Ejal Ein-Habar (1971), od 1997. godine je angažovan kao prvi flautista u Izraelskom filharmonijskom orkestru. Vođa je duvačkog odsijeka na Univerzitetu u Tel-Avivu Buchmann-Mehta školi za muziku.

Pobjednik je Međunarodnog takmičenja za flautu – Scheveningen 1992. godine u Holandiji, takmičenja u Japanu 1993, Francois Shapira takmičenja u Izraelu 1996, a u periodu od 1983-1996 bio je stipendista Fondacije za kulturu Amerika-Izrael.

Redovno nastupa kao solo flautista, ali i dirigent sa vodećim orkestrima u Izraelu, kao i orkestrima širom svijeta. Priređuje resitale, master klase i nastupa sa kamernim ansamblima na koncertima i festivalima u Izraelu, Evropi, Južnoj i Sjevernoj Americi i Kanadi.

Kao solista tokom 2008. godine je imao  turneju sa  orkestrom IPO  iz SAD u Njujorku, Nju Džersiju, Filadelfiji, San Dijegu, Los Anđelesu.

Osnivač je  i član Izraelskog duvačkog kvinteta sa kojim je snimio  tri CD-a, dok je sa Izraelskim ansamblom flauta snimio tri.

Njegov poslednji CD  It Takes Two to Trio za flautu, obou i klavir naišao je na veoma pozitivne  kritike od strane American Record Guide kao a magazina Pan – Britanske organizacije za flautu.