Koncert “Dame čuvari tradicije”

 

 

 

U utorak 7. maja, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 21 sat, nastupiće Vjera Nikolić kvintet na koncertu pod nazivom “Dame čuvari tradicije”. Kvintet čine Tatjana Krkeljić i Zorana Jovanović, flaute, Ana Mihaljević, Mirjana Rajčić i Vjera Nikolić, klavir. Na koncertu će premijerno biti predstavljen autorski rad Vjere Nikolić koji čine kompozicije na poznate crnogorske muzičke teme. Pisane su za klasične instrumente i izvođače a nastale su iz potrebe autorke Vjere Nikolić da  crnogorske teme, (koje su u originalu vrlo kratke), raznim kompozitorskim postupcima dovede do umjetničkog nivoa: da budu uvažene, sačuvane i da se iz sfere narodnih izvođača i orkestara presale u koncertne sale i u partiture koje će klasični muzičari izvoditi.

Pokrovitelj koncerta je Ministarstvo kulture Crne Gore.

 

Vjera Nikolić, biografija

Rođena u Nikšiću, Crna Gora. Završila Srednju muzičku školu “Vasa Pavić”, Podgorica. Diplomirala klavir na Muzičkoj Akademiji na Cetinju.

Od 1993. radi kao profesor klavira, korepeticije i kamerne muzike u Umjetničkoj školi “Vasa Pavić”, Podgorica.

Od 1993. radi kao studijski prateći vokal.

1994.-96. radi kao novinar i spiker u RTCG i radiju Antena M.

 Od ‘’98. god. aktivno saradjuje kao klavirista i kompozitor sa Crnogorskim narodnim pozorištem (predstave: Montenegrini, Yonescomania, Montenegro Blues, Lažni car, Ajde na sex,  Art Export, Ko se boji Virdzinije Vulf, Antigona, Kad su žene imale krila, B.B. noć, Post Scriptum…)

Od 2004.god u svojoj školi okuplja neformalne sastave s kojima izvodi jazz, blues, etno, rock i pop muziku.

2004.-2005. svira u alternativnom bendu “VIS Gorenje”. 2005.-2007. član muške klape “Assa Voce”.

Od 2006.god  asistent je operskoj pjevačici i stručnjaku za srednjevjekovnu muziku Mariji Jonas.

Te godine okuplja hor “Ars Antiqua Montenegro”sastavljen od ucenica škole, koji je sa ansamblom “Ars Coralis Coeln” Marie Jonas imao brojne nastupe (2006.god- Grad Teatar-Budva i koncert u Katedrali Sv. Tripuna, Kotor ; 2007-Festival “Elisabeth Und Die Musik”, Ajzenah, Njemačka).

2007. formira kvartet “CET’R” sa kojim izvodi jazz, blues i pop muziku. Iste godine formira i grupu “BANDa od Muzike” (koju čine učenice škole “Vasa Pavić” i članovi grupe “ČET’R”), sa kojom izvodi svoje obrade etno,  jazz i pop muzike, (kompozicije raznih autora od XII do XXI vijeka, na brojnim svjetskim jezicima).

Od 2009.god. do sad imala je 7 izložbi svojih ručnih radova i haljina-instalacija.

2010.god. sarađuje sa Orkestrom Nacionalne Garde Vojske Crne Gore.

Od 2010.god. vodi Kamerni hor Umjetničke škole “Vasa Pavić” i hor Skupštine Crne Gore.

U sljedećem periodu bila angažovana na navedenim projektima:

 2010

– muzika za predstavu „Ko se boji Virdžinije Vulf“ reditelja Dine Mustafića

– muzika za predstavu „Antigona“ rediteljke Lidije Dedović

2011

muzika za predstavu „Kad su žene imale krila“ koreografa Tamare Vujošević Mandić

– adaptacija teksta i muzike songova za predstavu „B.B. noć“ (revija songova Bertolda Brehta) u režiji Johen Cerner Erba

-oformljava klavirski trio V.I.A. i sa klaviristkinjama Anom i Idom Muratagić izvodi svoje obrade etno, pop i jazz muzike.

-Decembra 2011 njena kompozicija „Valzer Montenegrin“ je uvrštena na „ Montenegrin Instrumental Forses-MIMF“ –  CD sa 16 instrumentalnih kompozicija crnogorskih autora, među kojima je ona jedina žena.

2012

– samostalna izložba pod nazivom „One“- „Blues bar“-galerija

– muzika za predstavu „Dobro drvo“ rediteljke Lidije Dedović

-muzika za predstavu „Post Scriptum“ rediteljke Varje Djukić

Decembra 2012 njena kompozicija „George’s Theme“ je uvrštena na „ Montenegrin Instrumental Forses-MIMF“  Volume 2-  CD sa instrumentalnim kompozicijama crnogorskih autora

 2013

adaptacija teksta i angažman kao korepetitora i profesora pjevanja glumcima za predstavu „Opera za tri groša“ ili „Prosjačka opera“ Bertolda Brehta u režiji Tonija Janežića, u produkciji Kraljevskog Pozorišta Zetski dom, Cetinje . Očekivana premijera – februar 2014.god.

 

Kvintet

Tatjana Krkeljić je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Podgorici u klasi profesora Miodraga Azanjca. Poslije magistarskih studija na Cetinju, dalje usavršavanje nastavlja u klasi prof. Janoša Balinta na Doppler Music Institute- Budapest (Madjarska) i kao stipendista italijanske vlade u klasi prof.  Vićenca Gala u Komu (Italija). Nastupala je u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Italiji i Rusiji. Angažovana je na Muzičkoj akademiji u Cetinju kao docent.

Zorana Jovanović radi kao profesor flaute u školi za osnovno i srednje muzičko obrazovanje” Vida Matjan” u Kotoru. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Marjana Egića a postiplomske studije  u klasi prof. Sanje Stijačić. Nastupala je sa pijanistkinjom Anom Mihaljević u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji i Južnoj Koreji..

Mirjana Rajčić je diplomirala na Muzickoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora V.Bočkarjova, a specijalizirala na FMU u Beogradu, u klasi Aleksandra Serdara. Solistički i u kamernim sastavima nastupala je u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Uspješnu saradnju je ostvarila sa više renomiranih umjetnika iz zemlje i inostranstva. Trenutno radi kao profesor klavira u muzičkoj školi ” Petar II P. Njegoš” u Baru.

Ana Mihaljević je nižu i srednju muzičku školu završila u Kotoru, a diplomu je stekla  2003. godine  na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi  klavira profesora Borisa Kraljevića.  Kao solista i u kamernom duu, nastupala je u Francuskoj, Italiji, Rusiji, Americi, Singapuru, Južnoj Koreji, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji.