Koncert gitaristkinje Jelice Mijanović

 

KIC - logo

Da je vjecna Crna Gora

 
 

Mlada crnogorska gitaristkinja Jelica Mijanović održaće koncert u okviru desetog  Montenegro international guitar competition u četvrtak, 26.maja 2016. godine, u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4), sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

 

Na programu su: Vojislav Ivanović (Nostalgija), Tatjana Prelević (Pet retoričkih pitanja: Repeticija & Adinaton), Harold Gretton (Black mountain), Turgay Atamer (Romansa po tradicionalnoj pjesmi „Još ne sviće rujna zora”), Golfam Khayam (Gora), Dušan Bogdanović (Guslarski ričerkar), Andre Ristić (Komad inspirisan guslama), Filip Gavranović (Svita br. 1 ) i Leo Đokaj (Lago).

Ovaj program nazvan “Montenegro – Origin and Inspiration”, nastao je 2013. godine, kada ga je Jelica Mijanović i premijerno predstavila u Bazelu,  na festivalu Culturescapes. Vođena idejom da osmisli koncertni repertoar sa crnogorskim predznakom, Jelica Mijanović je stupila u kontakt sa crnogorskim i stranim kompozitorima koji bi napisali kompozicije za solo gitaru sa motivima crnogorske tradicionalne muzike. Rezultat te saradnje su tri kompozicije crnogorskih savremenih autora, kao i četiri kompozicije autora iz Australije, Irana, Turske i Srbije/SAD-a inspirisanih guslama ili tradicionalnim pjesmama. Uz dva izuzetka, riječ je o djelima posvećenim Jelici Mijanović, koje je već izvodila u Austriji, Francuskoj, Švajcarskoj i Srbiji, a koje će premijerno izvesti u Crnoj Gori, tačnije u Podgorici, Nikšiću (27. maj) i u Tivtu (29. maj). 

 

Jelica Mijanovic - 1Jelica Mijanović (1989) je profesorka gitare na Narodnom konzervatorijumu za muziku, ples i pozorište u Ženevi. Zvanje magistra muzičke pedagogije i magistra gitare stekla je na Muzičkom konzervatorijumu u Ženevi, gdje je sa devetnaest godina diplomirala sa najvišom ocjenom u klasi profesora Dušana Bogdanovića. Prve dvije godine osnovnih studija završila je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Vere Ogrizović, a osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“, kod profesora Nedjeljka Pejovića i Srđana Bulatovića.

Osvojila je brojne prve, kao i specijalne nagrade na domaćim i međunarodnim gitarskim takmičenjima i bila jedini nagrađeni gitarista na dva najveća švajcarska takmičenja za sve instrumente. Kao solistkinja je nastupala u mnogim evropskim zemljama. Držala je majstorske radionice i bila članica žirija na više međunarodnih festivala gitare.

Godine 2012. objavila je knjigu „Najljepši klasici za male muzičare – zbirku transkripcija za učenike početnih razreda gitare“.

      Više info – Jelica Mijanović, gitaristkinja 069 028 324