Koncert Kosane Radojević

 

10. maj 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Koncert Kosane Radojević

 

U četvrtak, 10. maja na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, nastupiće crnogorska pijanistkinja Kosana Radojević. Na programu će se naći djela Betovena, Šopena, Bramsa i Rahmanjinova.

Kosana Radojević je završila Muzičku školu “Kornelije Stanković” u Beogradu. Studirala je klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore, kod prof. M. Mike. Potom se školovala u Moskvi, na GMU “Gnjesinih”, u klasi prof. V. Gabrijelova. Diplomirala je na Univerzitetu Crne Gore 1992, a magistrirala 2002. godine. Dobitnica je nagrada na takmičenjima mladih muzičara u Beogradu, Dubrovniku, Skoplju.
Nastupala je kao solista u Crnoj Gori i u inostranstvu (Crnogorsko narodno pozorište u Podgorici, Kraljevsko pozorište “Zetski dom” na Cetinju, crkva Santa Maria in Punta na Festivalu “Grad teatar” u Budvi, crkva sv. Duha u Kotoru, Dvorac kralja Nikole u Baru, Kulturni centar Crne Gore u Parizu, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, Koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, Nacionalni teatar, Opera i Balet u Tirani, dvorana Makedonske filharmonije u Skoplju, i td).

Bavi se komparativnim izučavanjem iz istorije pijanizma. Objavila je više članaka i studija: “Izazovi poetskog svijeta Chopinovih Preludijuma”, “Traganje za smislom Barkarole Frederica Chopina”, “XII Simfonijskih Etida op. 13 Roberta Schumanna kroz interpretacije”, i td.

Predaje na Fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica u Podgorici.