Koncert povodom Dana ujedinjene Evrope

 

Podgorica,

Velika scena CNP-a, 12.maj u 19h.

Nakon uspiješnog završnog koncerta X Međunarodnog festivala A tempo,  Crnogorski simfonijski orkestar ponovo izlazi na veliku scenu Crnogorskog narodnog pozorišta u  četvrtak, 12. maja u  19 časova. Crnogorski simfoničari nastupiće na koncertu koji se priređuje povodom Dana ujedinjene Evrope.

Crnogorskim simfonijskim orkestrom dirigovaće gost iz Belgije, Ronald Colman. Ovaj umjetnik nastupa sa najboljim orkestrima na svim kontinentima (BBC simfonijskim orkestrom, Škotskim kamernim orkestrom, Sidnejskim simfonijskim orkestrom, Švedskim radio orkestrom i dr.), a angažovan je i kao stalni gost Orkestra češkog radija i dirigent Karnegi Mellon filharmonijskog orkestra u Pitsburgu.

Na koncertu će biti izvedene kompozicije: Feliksa Mendelsona – uvertira Hebridi, Maksa Bruha – Koncert za violinu i orkestar u g-molu i Druga simfonija Ludviga van Betovena.

Solističku dionicu u Koncertu za violinu i okrestar tumačiće  Irina Krasko , ruska umjetnica koja je od nedavno stalna članica Crnogorskog simfonijskog orkestra.

 

Glavni gostujući dirigent Češkog radio simfonijskog orkestra u Pragu, Ronald Colman rođen je u Antverpenu (Belgija), gde je započeo  muzičko obrazovanje u četvrtoj godini. Kasnije je postao učenik Igora Markeviča i Nađe Boulaže u Parizu.

Od 1973, njegova karijera ide uzlaznom putonjom. Nastupa  kao gostujući dirigent sa najboljim orkestrima na svim kontinentima: BBC simfonijski orkestar, Orkestar de la Suisse Romande, Residentie orkestar, Orchester des Hessischen Rundfunks, Škotski kamerni orkestar, San Dijego, Sidnejski simfonijski orkestar, Šangajski simfonijski orkestar, Bamberger Simphoniker, Švedski radio orkestar,… Bio je gost velikih evropskih festivala, kao što su: Edinburg, Flandrija, Varšavska jesen, Festival u Parizu, Gulbenkian u Lisabonu i Proms u Londonu. U maju 2007. debitovao je sa Pariskim orkestrom  u Salle Pleiel (Pariz), prilikom koncerta u čast sjećanja na Mstislava Rostropoviča.

Sa velikim uspijehom Ronald Colman je gradio karijeru operskog dirgenta u: Belgijskoj nacionalnoj operi, Londonskoj nacionalnoj operi, Škotskoj operi…

Angažujući se na izvođenju savremene muzike, Colman redovno sarađuje sa orkestrom London Sinfonietta, a na zahtijev  Pjera Buleza, dirigovao je i ansamblom  InterContemporain u Parizu, prvi put  u 1982.

Od 1989. do 1993. godine bio je muzički direktor Nacionalnog orkestra Belgije, a nakon toga Filharmonijskog  orkestra u Meksiko Sitiju. Od 2002. godine bio je muzički direktor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra Sjevernog Izraela, Haife. Direktor orkestarskih studija u Karnegi  Melon muzičkoj  školi u Pitsburgu bio je od 2009. godine.

Snimio je CD sa: orkestrom  Mondial des Jeunesses Musicales,  Nacionalnim orkestrom Katalunije,  Basler Sinfonie, Zurcher Kammerorchester, Sjeverna Sinfonia, Švedskim kamernim orkestrom, sa svojim orkestrom u Meksiko Sitiju i Češkom filharmonijom. Takođe je aktivan u svijetu filmske muzike, snimio je soundtrack za “Le Maitre de Musikue” (“Gospodar muzike”) i  dobio  priznanje Golden Record.

U aprilu 2010. godine u Karnegi holu je dirigovao svojim Karnegi Mellon filharmonijskim orkestrom.

 

Irina Krasko je učila violinu na  Centralnoj specijalnoj muzičkoj školi u Moskvi, a studirala i diplomirala na Moskovskom državnom konzervatorijumu  Čajkovski. Godine 1989. osvojila je Diplomu na Sveruskom državnom takmičenju violinista.

Bila je angažovana u brojnim simfonijskim orkestrima u Moskvi, radeći, između ostalih, pod upravom čuvenih dirigenata: V. Dudarove, V. Fedosejeva, J. Simonova… kao i u brojnim kamernim sastavima.  Učestvovala je u  premijernim izvođenjima i snimanjima djela savremenih autora.

Neposredno nakon diplomiranja bavila se i pedagogijom, predavala je violinuna  Muzičkom koledžu u Vladimiru.

Nakon završetka angažmana u Moskovskom kamernom orkestru Rusije koji vodi dirigent C. Orbelian, angažovana je u Crnogorskom simfonijskom orkestru.