Koncert “Pozdrav iz Austrije” u Podgorici i Nikšiću

 

 

Zahvaljujući sedmogodišnjoj uspješnoj saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Austrijske Ambasade u Podgorici, popularni koncert Pozdrav iz Austrije biće priređen ove godine u Podgorici i Nikšiću.

Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti na prvom koncertu u četvrtak 9. februara 2017. godine, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova, a  narednog dana, u petak, 10. februara, u Nikšiću, u Dvorani Nikšićkog pozorišta, takođe u 20 časova.

Kao i tokom prethodnih godina, i na koncertu Pozdrav iz Austrije VII pod dirigentskom upravom čuvenog maestra iz Beča prof. Uve Tajmera – dirigenta bečke Folks opere i Opera bal orkestra uz crnogorske simfoničare će nastupiti istaknuti umjetnici, sopranistkinja  Brigita Šimon i koncertmajstor  Nandor  Sederkenjij.  

Na koncertu Pozdrav iz Austrije VII biće izvedeni: valceri, polke, marševi i arije iz ope­reta koje su, prije svih, čuvenoj bečkoj porodici Štraus donijele popularnost, a austrijsku kulturu postavile u centar umjetničke muzike. Izbor iz bogatog repertoara Johana Štrausa Mlađeg i Jozefa Štrausa biće upotpunjen djelima: Franca Šuberta, Emeriha Kalmana, Franca Lehara, Nika Dostala, Žaka Ofenbaha; kompozicijama autora XX vijeka Leonarda Bernštajna, Edvarda Kunekea, kao i djelom Uve Tajmera.

 

 

UVE TAJMER je stekao osnove svog muzičkog znanja kao član Hora bečkih dječaka, čiji je, kasnije, bio i dirigent. Završio je di­rigovanje na Bečkoj muzičkoj akademiji u klasi čuvenog profeso­ra Hansa Svarovskog i studirao komponovanje kod Alfreda Ula. U okviru Salcburškog festivala, Uve Tajmer je radio kao asistent Karla Bema, Lorina Mazela i Džejmsa Levina. Od 1975. godine je angažovan u Bečkoj narodnoj operi kao šef operskog studija i dirigent, a sarađivao je sa operskim kućama širom Evrope kao i sa: Štutgartskom filharmonijom, Slovačkom filharmonijom, Tokij­skim simfonijskim orkestrom, Operskim orkestrom iz Osake, Fi­lharmonijom sjeverne Njemačke i Peterburškom filharmonijom. Do 1996. godine vodio je festival Operetsko ljeto u Donjoj Au­striji, a dugo godina bio je dirigent Orkestra Johan Štraus. Godine 2013. proglašen je za dirigenta Festivala na jezeru Merbiš, jednim od najvećih operetskih festivala na svijetu. Radio je kao aranžer i kompozitor za: Bečki Ring Ansambl, Bečke virtuoze, Kvartet Küchl, Bečki gudački trio i Bečke Bidermajer soliste. Uve Tajmer je dirigent Bečkog operskog balskog orkestra i Bečkog klasičnog simfonijskog orkestra od 1983. godine, sa kojima je održao mno­gobrojne koncerte širom Evrope, i bio na turnejama u Americi, Aziji i Sjevernoj Americi. Njegovo svestrano muzičko iskustvo preporučilo ga je 1996. godine za gostujućeg profesora na Univer­zitetu za muziku i reproduktivne umjetnosti u Beču.

Uve Tajmer uspješno sarađuje sa Crnogorskim simfonijskim orke­strom od 2011. godine. 

 

Sopranistkinja BRIGITA ŠIMON rođena je 1987. godine u Bu­dimpešti. Nakon završene srednje škole upisuje pjevanje na Beč­kom univerzitetu, kod profesorke Margit Klaushofer. Dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima u Mađarskoj i inostranstvu. Godine 2009. bila je finalistkinja na takmičenju Operalia Plasida Dominga. Debitovala je na muzičkom festivalu u Štajru (Gornja Austrija), a nakon dvije godine postaje član „Programa za mlade umjetnike“ maestra Plasida Dominga u Valensiji u Španiji i biva angažovana u Operi Valensije u Sopranator 3000.

Nastupala je sa Plasidom Domingom, Žan-Lujem Grindom, Ru­đerom Rajmondijem, Endrjuom Batistonijem, Hosé Manuelom Zapatom, Zubinom Mehtom.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + 2 =