Koncert – violinista Vilhelmas Čepinskis

 

JU “Grad teatar”
Budva, 24. 07. 2011. godine

 

 

Najava za program 25., jubilarnog, “Grada teatra” za ponedjeljak 25. jul

 

U ponedjeljak, 25. jula 2011. održaće se drugi po redu koncert u okviru 25. festivala „Grad teatar“. U 22 časa u crkvi Santa Marija nastupiće violinista Vilhelmas Čepinskis.

Čepinskis je violinski virtuoz i dirigent koji je opravdao sva nadanja svojih profesora. Vilhelmas Čepinskis je rođen u Kaunasu 19. 03. 1977. godine. Muzika se uvijek čula u kući njegovih roditelja, tako da profesionalni izbor njihovog sina uopšte nije bio iznenađenje. Vilhelams Čepinskis je studirao violinu na Džulijardu kod Doroti DeLaj, a kasnije je nastavio na Litvanijskoj muzičkoj akademiji kod Stanislovasa Čepinskisa (diplomirao je 1999.). 1999. je učestvovao na kursevima usavršavanja koje je držao Icak Perlman. 1988. je osvojio Međunarodno Kocian violinisko takmičenje u Češkoj republici, 1989. je osvjio državno takmičenje SSSR-a i postao je laureat fonda “New Names”. Čepinskis je počeo da drži koncerte kad je imao samo sedam godina: 1984. je svirao u Kaunas filharmoniji, 1987. po prvi put je svirao sa Litvanijskim vacionalnim simfonijskim orkestrom. Violinista je imao koncerte sa nekim od najpoznatijih svetskih izvođača: V. Spivakov, J. Bašmet i Dž. Kremer, 1998. je imao koncerte po SAD-u sa pijanistom V.T. Smidijem. Svirao je u nekim od najpoznatijih koncertnih hala u svijetu: 1996. “Tilles Center” – Njujork, 1997. Carnegie Hall – Nju jork, 1999. Concertgebouw – Amsterdam, 2000. Velika Hala Moskovskog konzervatorijuma.Vilhelmas Čepinskis je učestvovao na sledećim međunarodnim muzičkim festivalima: Meranofest, Ankara, Westfold, Pažaislis i Vilnius, a solo koncerte i koncerte sa orkestrima je imao po cijeloj Evropi, Dominikanskoj Republici i SAD-u. Po ličnom pozivu Jehudi Menjuhina, Čepinskis je svirao se Londonskim simfonijskim orkestrom. Svirao je tokom zvaničnih posjeta Litvaniji Kraljice Švedske i Norveške kraljevske porodice, kao i kada je 1991. Litvanija postala član UN-a. Vilhelmas Čepinskis stalno ima koncerte sa Litvanijskom nacionalnom filharmonijom i učestvovao je u sezonskim koncertima, otvaranja i zatvaranja, koje je prenosila nacionalna televizija. Snimio je 5 CD-a koji predstavljaju obiman repertoar klasične muzike za violinu. Veliki broj nagrada je dokazao kvalitet izvođenja Vilhelmasa Čepinskisa. 1991. je dobio medalju Fonda Mariapia Fanfani “Ujedinjeni za mir”, koju mu je uručila Španska Kraljica, a 2003. predsednik Republike Litvanije Valdas Adamkus mu je uručio Krst Viteza za usluge učinjene zemlji.

Sir Jehudi Menjuhin, za “Kauno diena” u aprilu 1998. godine za Čepimskiskog je rekao: “Vrlo talentovana mlada osoba, njegovo sviranje je bilo izvanredno. On je ne samo veliki virtuozo već i violinista izuzetno visoko razvijene kutlure. Njegovo me sviranje podsjetilo na fantastično muziciranje Hajfeca. U stvari, već dugo nisam čuo mladu osobu da svira tako uzbudljivo.”

Čepinkisa na klaviru prati Marija Kondratenko, pijanistkinja iz Kotora. Na programu su djela: Šumana, Vienisavskog, Suka, Albenca i Bramsa.