Koncert violiniste Antona Martinova u KIC-u

 

 

            Ugledni ruski violinista, kompozitor i dirigent Anton Martinov prirediće koncert u okviru KIC-ovog koncertnog ciklusa „Kamerna muzika“ u srijedu, 15.februara 2017. godine, u Velikoj sali Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

 

 

            Program koncerta će obuhvatiti djela poznatih kompozitora među kojima su: Frančesko Maria Veraćini, Volfgang Amadeus Mocart, Franc Šubert, Nikolo Paganini, Robert Šuman, Johanes Brams, Petar Iljič Čajkovski, Nikolai Medtner i Nikolai Kapustin. 

            Nastupiće sa klavirskim saradnikom, britanskim pijanistom Markusom Prajsom. Oba umjetnika žive i rade u Parizu.

            U okviru premijernog gostovanja u Podgorici, maestro Martinov će nakon koncerta održati Majstorsku radionicu violine i kamerne muzike u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” od 16. do 19. februara. Polaznici trodnevne radionice nastupiće u okviru završnog koncerta koji će biti održan 19. februara u KIC-u “Budo Tomović”.

 

          Anton Martinov (Anton Martyinov, 1969) je rođen u Moskvi, u porodici fizičara. Sa tri godine je počeo da svira klavir, a dvije godine kasnije violinu. Sa četrnaest godina upisao je Muzičku školu na Institutu Gnjesinih u Moskvi, gdje je diplomirao Muzičku akademiju. Usavršavao se na Muzičkom konzervatorijumu u Milanu. Učio je od velikih umjetnika kao što su: Elena Malkina, Irina Svetlova, Vladimir Spivakov, Valentin Berlinski, Dora Švarzberg, Gigino Maestri. Sa šesnaest godina je počeo da nastupa kao solista, a nekoliko godina kasnije snimio je Bramsov Violinski koncert op. 77, koji je zatim emitovan na kanalu ARTE. U dvadeset drugoj godini preselio se u Italiju, gdje je osvojio nagradu na Internacionalnom takmičenju u Strezi; po dolasku u Francusku pridružuje se kvartetu Anton, kao violista i violinista. Njegova svestranost u pogledu virtuoziteta na različitim instrumentima, poznavanja različite literature i ljubav prema komponovanju mu je omogućila da se bavi i orkestarskim dirigovanjem. Godine 2002. je dobio pozivnicu od poznatog francuskog dirigenta Marka Minkovskog da diriguje i svira u programima za moderne instrumente sa ansamblom Muzičari iz Luvra, čiji je Martinov bio vođa do 2005. godine. Tokom naredne tri godine, posvetio se orguljama, izvodio je Bahova djela i transkribovao ih za gudački trio. Ponovo aktivno svira violinu od 2009. godine, i nastupa kao kamerni muzičar. U okviru kamernih ansambala njegovi muzički partneri su bili svjetski poznati umjetnici: pijanisti Marta Argerič, Boris Berezovski, Oli Mustonen, Elena Rozanova, Mišel Berof, violinisti Ivri Gitlis, Vadim Rjepin, violista Žerar Kose, kvartet Manfred i mnogi drugi. Redovno nastupa u Italiji, Španiji i Francuskoj.

             Kompozitor i dirigent Federiko Marija Sardeli mu je posvetio Violinski koncert, a Anton Martinov je posvetio svoju kompoziciju Biografska uvertira pijanistkinji Marti Argerič i violinisti Ivru Gitlisu. Bio je umjetnički direktor Muzičke koncertne sezone Rive Gauche u Parizu, a od prošle godine je umjetnički vođa festivala violine u Parizu, pod nazivom „Proljeće violine“ (Printemps du violon). Svira prelijepu violinu koju je izradio Nikolo Galjano 1732.

 

 

            Markus Prajs (Marcus Price) je britanski pijanista, kamerni muzičar i korepetitor koji živi i radi u Parizu. Prije nego što se preselio u Francusku 1999. godine, studirao je klavir u klasi Franka Vibauta u Birmingemu i Londonu, i nastupao širom Engleske. Svoju karijeru je nastavio u Francuskoj, kao solista i kamerni muzičar, a usavršavao se u izvođenju repertoara vokalne muzike sarađujući sa pijanistima Džefom Koenom i Noelom Lijem, baritonom  Fransoaom l’Ruom i pohađao takođe majstorske kurseve kod Grema Džonsona i Paskala Rožea. Izvodio je i klavirske kompozicije Noela Lija na Akademiji u Vilkrozu. Kasnije je pohađao majstorske kurseve baritona Fransoa l’Rua na akademiji “Franasis Pulank” u francuskom gradu Turu. Sarađivao je sa američkim kompozitorom, klarinetistom i dirigentom Bernardom Janotom i sopranom Pegi Buvre na festivalu “Arks” i bio je korepetitor pjevača Lorensa Dejla. Radio je u Britanskoj školi u Parizu, Visokoj muzičkoj školi “Alfred Korto” u Parizu i Konzervatorijumu u Levalua, gdje je trenutno šef na odsjeku za Korepeticiju. Redovno sarađuje sa pjevačima i instrumentalistima internacionalne reputacije, i sa prestižnim ansamblima kao što su: “Duhovni koncert” (Le Concert Spirituel), Opera u Avinjonu (Opéra d’Avignon), Centar za baroknu muziku u Versaju (Centre de Musique Baroque de Versailles). Bio je muzički direktor produkcije opere “Karmen” u organizaciji Opere “Soleil” (2015), nakon čega je ubrzo postao korepetitor Omladinskog hora u Operi u Parizu (Opera de Paris). Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Svirao je u poznatim koncertnim salama: Ravel u Levaloa, Akropolj u Nici, pozorištu Trianon, sali Adjar i Gradu muzike u Parizu. Snimio je albume za izdavačke kuće “Alpha” i “Solstice” za koje je dobio pozitivne kritike.

 

 

1 Comment

  1. Zavrsnicu zimske muzicke sezone u Kulturno informativnom centru „Budo Tomovic“ u Podgorici na najljepsi nacin sinoc je obiljezio muzicki duo violiniste Antona Martinova iz Rusije i pijaniste Markusa Prajsa iz Velike Britanije. Na prvoj humanitarnoj akciji ovakve vrste koja se odrzala u hotelu Hilton, a koju su organizovale ujedinjene crnogorske televizije prikupljeno je vise od 360 hiljada evra.

Comments are closed.