Koncert violiste Mikaela Bereznickog

 

JU “Grad teatar”
Budva, 27. 07. 2011. godine

 

 

Najava za program 25., jubilarnog, “Grada teatra” za četvrtak 28. jul

 

U četvrtak 28. jula sa početkom u 22 časa u crkvi Santa Marija će se održati koncert violiste iz Rusije Mikaela Bereznickog.

„Zaslužni umjetnik Rusije“, osvajač brojnih prvih nagrada na međunarodnim konkursima, po riječima Rodiona Ščedrina „jedan od najvećih svjetskih violista“, Mihail Bereznitski spada u sami vrh svjetske umjetničke muzike. Kroz dugogodišnju saradnju sa umjetnicima poput Jurija Bašmeta, Gidona Kremera, Viktora Tretjakova, Natalije Gutman, Aleksandra Rudina, Bereznitski je izgradio svoj profesionalni i umjetnički status kao muzičar čija interpretacija dubinski prodire u doživljaj ideje kompozitora. Mihail Bereznitski je profesor na Konzervatorijumu P. I. Čajkovski u Moskvi.

Rođen je u Moskvi u porodici muzičara. Započeo je muzičke studije sa 6 godina (u klasi I.M. Vaninskaje). 1985. je diplomirao sa pohvalam na dječijoj muzičkoj školi i primljen je na Moskovski državni kozervatorijum pripremni koledž, a 1989. na državni Moskovski konzervatorijum Čajkovski (u klasi profesora N.G. Beškina i M.S. Glezarova). 1996. je diplomirao na Moskovskom državnom konzervatorijumu. Iako je nastavio da svira violinu u to vrijeme je počeo sa usavršavanjem drugog instrumenta – viole. 1996. je započeo post-diplomske studije na Moskovskom državnom konzervatorijumu kao violista kod profesora Y. Bašmeta (1996-1998). Kao solista i kamerni muzičar učestvovao je na velikom broju festivala u Rusiji, Latviji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Južnoj Koreji i drugim zemljama. Među njima se izdvajaju poznati festivali kao što su “Decembarske večeri” posvećene S. Rihteru i “Moskovska jesen” u Moskvi, “Berliner Festwochen” i “Oleg Kagan Musikfest” u Njemačkoj, “Međunarodni muzički festival Bat” u Engleskoj. Mikail Bereznitski je u Rusiji premijerno izvodio kompozicije kao što su Sonata in sol N. Rota, “Viola I klavir” M. Najmana, “Viola u mom životu” M. Feldmana, “Concertino d’Ete” D. Milhauda, “Fantazija” J. Boumana, Sonata R. Klarka i druge.

Svirao je u poznatim muzičkim dvoranam: Velika i Mala dvorana Moskovskog konzervatorijuma, Međunarodni moskovski umjetnički centar za izvođenja, koncertna hala Čajkovski, Velika i Mala sala filrhamonije St. Petersburga, Velika hala Poznana filharmonije (Poljska), Konzerthaus (Berlin), Kammermusiksaal der Philharmonie (Berlin), Cite delamusique (Pariz) itd. Svirao je sa izvanrednim muzičarim kao što su G. Krmer, A. Lubimov, K. Blaher, V. Lobanov, V. Tretjakov, N. Gutman, Y. Bašmet, A. Rudin, N. Štarkman, Y. Franc itd. Snimao je na radiju i televiziji. On je dobitnik nagrade na tri međunarodna takmičenja: prvo mjesto na V. Belinijevom međunarodnom takmičenju kamerne muzike (violina, 1990.), treće mjesto na L Tetrisovom međunarodnom takmičenju za violu (Ostrvo Men, 1997.) i pobjednik Bašmetovog međunarodnog takmičenja iz viole (Rusija, 1997.).

Na programu su djela Marea, Bramsa, de Berioa, Čajkovskog, Benjamina i Hubeja.