Koncerti Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

Nakon veoma uspiješne serije koncerata Pozdravi iz Austrije, Crnogorski simfonijski orkestar će prirediti jos dva koncerta u februaru. Prvi koncert biće održan u Podgorici, u srijedu, 26. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova. Narednog dana koncert će biti u Herceg Novom, u Dvorani Park sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedene kompozicije: uvertira Čarobna harfa, Franca Šuberta, Koncertantna simfonija za četiri duvačka instrumenta u Es-duru, Volfganga Amadeusa Mocarta, Koncert za marimbu i orkestar, Neja Rozaura i simfonijska poema Vltava, Bedžiha Smetane.

Kao solisti u Koncertantnoj simfoniji će nastupiti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: oboistkinja  Jarina Denisenko, klarinetista Petar Garić, hornista Igor Lazić i fagotista Mihajlo Radivojević, dok će u Koncertu za marimbu i orkestar solističku dionicu tumačiti perkusionista Crnogorskog simfonijskog orkestra Srđan Palačković. 

 

Crnogorski simfonijski orkestar

 

Grigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncert majstora i prvog soliste orkestra.
Godine 1990. postao je koncert majstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovske filharmonije, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.
Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh. Od 2008. godine bio je koncert majstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija. Od sezone 2012/2013 angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Jarina Denisenko (Kijev, 1988) diplomirala je na Muzičkoj akademiji P. I. Čajkovski u Kijevu, 2009.godine. Doktorirala je na Umjetničkoj Akademiji u Kijevu 2013.godine. Laureat je na Ukrajinskim takmičenjima kao oboistkinja i violinistkinja. Učestvovala je na majstorskim kursevima u Ukrajini, Mađarskoj, CrnojGori. Od 2004. do 2010.godine bila je angažovana u različitim orkestrima u Kijevu: Nacionalna Opera Ukrajine, RTU, Nacionalna Opereta, kamerni orkestar „Kijevski solisti“ i dr. Nastupala je na međunarodnim festivalima u Španiji, Portugaliji, Njemačkoj, Turskoj. Od 2011.godine član je Crnogorskog Simfonijskog orkestra, na mjestu prve oboe. 

Petar Garić (1980) završio je Muzičku akademiju na Cetinju u klasi prof. Anta Grgina, kao i postdiplomske studije. Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar nastupao je u CrnojGori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Turskoj.Od 2003.godine radio je u Simfonijskom orkestru RTCG, a od osnivanja Muzičkog centra angažovan je na mjestu prvog klarineta u Crnogorskom Simfonijskom orkestru. Od 2006. godine bio je stručni saradnik na Muzičkoj akademiji na Cetinju gdje je od 2012. godine predavač. 

Igor Lazić(1978) studirao je u klasi prof. Stjepana Rabuzina na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Studije nastavlja na Visokoj školi za muziku u Trosingenu (Njemačka) u klasi profesora Francis Orvala. Godine 2013. je doktorirao iz oblasti kamerne muzike. Učestvovao je u radu brojnih kamernih ansambala, kao što su: Beogradski kvartet horni, Trosingen Braskvintet, Pulank Bleserkvintet, Isang Jun ansambl,“Altemuzik”.

Od 2001.do 2011. godine bio je solo hornista Beogradske filharmonije. Docent je na Katedri za kamernu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. 

Mihajlo Radivojević (1989) osnovne i master studije završio je na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mirka Isaeskog. Od 2003.godine učestvovao je na velikom broju takmičenja u Srbiji na kojima je, kao solista i kamerni muzičar, osvojio 25 prvih i specijalnih nagrada. Nastupao je u svim poznatim muzičkim salama u Beogradu, a međubrojnim nastupima posebno se izdvajaju nastupi u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Usavršavao se na brojnim časovima i majstorskim kursevima kod renomiranih evropskih i svjetskih fagotista.

Srđan Palačković (1968) je diplomirao i magistrirao udaraljke na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje se trenutno nalazi na doktorskim studijama. Bio je professor udaraljki u srednjoj muzičkoj školi Stanković u Beogradu (1994–2000) a u školi Isidor Bajić u Novom Sadu je angažovan od 2000. Godine. Samostalni je stručni saradnik odsijeka za udaraljke na Akademiji umetnosti u NovomSadu. Osnivač je i član dua „Beogradski perkusionisti“, jedinog profesionalnog ansambla za klasičnu i savremenu muziku na udaraljkama u Srbiji. Član je međunarodnih žirija i predavač na kursevima za udaraljke. Bio je angažovan kao solo timpanista Beogradske filharmonije od 1992. do 2009. Od 2009.godine je solo timpanista Crnogorskog simfonijskog orkestra.