Koncerti Crnogorskog simfonijskog orkestra u Nikšiću i Podgorici

 

Muzicki centar-Cnp-Austrijska ambasada

 
 

Muzički centar Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Austrije u Podgorici organizuje koncerte Crnogorskog simfonijskog orkestra u Nikšiču i Podgorici.

Prvi koncert biće održan u Nikšiću, u utorak, 27. maja sa početkom u 20 časova na Sceni  213. Narednog dana, takođe sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod upravom gostujuće dirigentkinje iz Austrije – Elizabet Atl, biće izvedene popularne arije iz opera: Figarova ženidba, Mitridate, Idomeneo; oratorijuma Oslobođenje Betulije – V. A. Mocarta,  kao i numere iz  djela Gustava Malera i savremenog austrijskog kompozitora Herviga Raitera.

Solističke dionice u arijama će tumačiti perspektivne crnogorske umjetnice: sopranistkinja  Ivana Čanović i alt Biljana Kovač.

 

Elizabet AtlELIZABET ATL je svoje muzičko obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u svom rodnom gradu Beču. Još za vrijeme studija kao pijanistkinja je učestvovala u brojnim solo i kamernim izvođenjima, kao i televizijskim i radio programima. Na kraju se odlučila za karijeru dirigenta, te je studirala kod Džejmsa Mura iz SAD-a, Mihaela Gilena iz Salcburga i Leopolda Hagera iz Beča.

Ova cijenjena umjetnica je period od 1999. do 2001. godine provela radeći kao asistentkinja izvršnog muzičkog direktora Gran Théâtre del Liceu u Barseloni, radeći na veoma širokom repertoaru.

Na koncertima je sarađivala sa: Brandenburškim simfonijskim orkestrom, orkestrom Državne opere u Berlinu, Državnim orkestrom rajnske filharmonije, Orchestre Symphonique de Mulhouse i dr.

Prvi nastup u Podgorici je ostvarila sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom 2011. godine, koncertom „Austrijska simfonijska muzika XX vijeka“.

 

IVANA ČANOVIĆ (Nikšić, 1988.) osnovne i magistarske studije operskog pjevanja završila je na Konzervato¬rijumu „Santa Cecilia“ u Rimu. Za vrijeme studiranja u Rimu bila je stipendista italijanske regije Lacio. Pohađala je brojne masterklase kod eminentnih profesora u Italiji, Francuskoj i Engleskoj. Svoje iskustvo operske pjevačice započinje sa 17 godina u Berlinu u Monteverdijevoj ope¬ri Krunisanje Popeje (Valeta), nakon čega slijede uloge Euridike (Orfej), Suzane (Suzanina tajna – V. Ferarija), Antiope (Talestri).

Pored zapaženih koncerata u Italiji, Austriji, Pekingu, u martu ove godine održala je solistički koncert u koncertnoj dvorani „Yamaha“ u Beču.

 

BILJANA KOVAČ opersko pjevanje je diplomirala na Muzičkom Koledžu Gnjesinih u Moskvi a postdiplomske studije je završila na Konzervatorijumu Đ. Verdi u Milanu. Istovremeno sa studijima operskog pjevanja, završila je studije biohemije na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi. Nastupala je na prestižnim scenama u Italiji, Holandiji, Belgiji i Bugarskoj pjevajući značajne uloge altovskog repertoara. Kao solista je nastupala u teatrima u Trstu, Monfalkonu, Trentu, te u katedrali u Veneciji, Milanu, Padovi, Veroni, Arecu u izvođenju misa i oratorijuma. Sarađivala sa brojnim dirigentima i orkestrima kao što su: Ruski simfonijski orkestar, Orkestar „Arena di Verona“, Orkestar „I Pomeriggi Musicali“, Milanski Kamerni Orkestar, Barokni ansambl „Concerto de’ Cavalieri“, Orkestar Fondacije Pučini i dr.

Dobitnik je stipendije „Fondazione Pucciniana“ iz rodnog grada Đakoma Pučinija.

Uz pratnju CSO je nastupila zajedno sa Monserat Kabalje na koncertu u Umagu, 2011. godine.