Koncerti Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

23. februar 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

24. februar 2012.
Herceg Novi, Dvorana “Park”, 20h.

 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

U četvrtak, 23. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova u organizaciji, Muzičkog centra Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta i Ambasade Austrije u Podgorici biće priređen humanitarni koncert pod nazivom Pozdravi iz Austrije II. Na koncertu će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar pod upravom gostujućeg dirigenta iz Beča Uve Tajmera.

Na programu su popularni valceri, polke i marševi austrijskih kompozitora: Karla Mihaela Cirera, Jozefa Štrausa, Jozefa Helmesbergera, Johana Štrausa II, Franca Lehara i Emeriha Kalmana.

Prihod  sa koncerta  biće namijenjen stanovništvu koje je pretrpjelo  posljedice uslijed nedavnih vremenskih nepogoda.

Koncert Pozdravi iz Austrije II  biće priređen i u Herceg Novom, dan kasnije, u petak, 24. februara u Dvorani Park sa početkom u 20 časova.

 

UVE TAJMER je stekao osnove svogmuzičkog znanja kao član “Hora bečkih dječaka”. Završio je dirigovanje na Bečkoj muzičkoj akademiji u klasi profesora Hansa Svarovskog i studirao komponovanje kod  Alfreda Ula. Postao je dirigent Hora bečkihdječaka, sa kojim je gostovao u Japanu 1967. i 1969. godine.

U okviru Salcburškog Festivala, Uve Tajmer je radio kao asistent Karla Bema, Lorina Mazela i Džejmsa Levina. Od 1975. godine je angažovan u „Wiener Volksoper“ kao šef operskog studija i dirigent. Sa ansamblom ove operske kuće je još dva puta gostovao u Japanu. U Austriji je, između ostalog, dirigovao praizvođenjem “Pollicino” od Hans Verner Hencea, kao i brojnim operama i operetama i uspješnim muzičkim produkcijama: “La Cage aux Folles”, “My fair Lady”, “Gigi” i “Kiss me Kate”.

Kao dirigent, gostovao je u Operi Grac, na Festivalu Mörbisch, Međunarodnom festivalu opereta u Trstu, u Teatro Massimo u Palermu, Krakovskoj operi, Bečkoj kamernoj operi, i nastupao sa Štutgartskom filharmonijom, Slovačkom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Operskim orkestrom iz Osake, Filharmonijom sjeverne Njemačke I Petersburškom filharmonijom. Od 1996. godine u ulozi umjetničkog direktora i dirigenta vodi festival Operetsko ljeto u Donjoj Austriji (Festival u dvorcu Langenlois).

Dugo godina je bio dirigent u „Johann Strauss Kapelle”. Radio je kao aranžer I kompozitor za mnoge ansamble, između ostalog Bečki Ring Ensemble, Bečke virtuoze, Kvartet Küchl, Bečki gudački trio i Bečke Biedermeier soliste.

Uve Tajmer je dirigent Bečkog operskog balskog orkestra i Bečkog klasičnog simfonijskog orkestra od 1983. godine. Sa ova dva orkestra i Bečkim Biedermeier solistima je dao mnogobrojne koncerte širom Evrope, boravio na turnejama u Americi, Aziji i Japanu.

Među njegovim brojnim horskim i orkestarskim djelima izdvajaju se: Te Deum, kamerna simfonija i Gudački kvartet br. 2, premijerno izveden od strane Küchl kvarteta u Bečkom muzičkom društvu.

Njegovo svestrano muzičko iskustvo preporučilo ga je 1996. za gostujućeg profesora na Univerzitetu za muziku i reproduktivne umjetnosti u Beču, a nekoliko godina kasnije i za stalni angažman, od kada i void klasu na muzičko-dramskom odsjeku ove institucije.