Koncerti u Podgorici i Kotoru

PODGORICA • 04. 04. 2011.

Velika scena CNP • 20:00 h
Otvaranje festivala
Crnogorski simfonijski orkestardirigent • ALEKSEJ ŠATSKI
Rusija • Crna Gora solista • TIM HJU • violončelo
Velika Britanija
U saradnji sa British Council

 

Crnogorski simfonijski orkestar

 

 

Aleksej Šatski je svoje obrazovanje započeo sa sedam godina kao violinista. Nakon diplomiranja na Moskovskom državnom Konzervatorijumu pozvan je  da postane solista Moskovskog ansambla savremene muzike, sa kojim je snimio  nekoliko CD-a za OLYMPIA i HARMONIA MUNDI. Kao član kamernih ansambala učestvovao je na brojnim festivalima savremene muzike u Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj…

Godine 1997. osnovao je kamerni orkestar Gran Canaria (Španija)  i bio njegov šef dirigent. Sa ovim ansamblom nastupao je u čuvenoj sali Auditorio de Alfredo Krauss u Las Palmasu i snimio CD za diskografsku kuću RALS. Nakon toga posvetio se studijama dirigovanja: prvo u Velikoj Britaniji kod Džordža Harsta, Rodolfa Saglimbenia, Roberta Džuliana i Denise Ham na Ljetnjoj školi muzike u Kanfordu, a nakon privatnih časova kod čuvenog Ilje Musina, završio je doktorske studije dirigovanja na Sankt Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov kao asistent  prof. Aleksandra Aleksejeva. Tokom studija nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Opere Konzervatorijuma a sa Sankt Peterburškim simfonijskim orkestrom snimio još jedan CD sa djelima španskog kompozitora Bernardina Vale za Španski RALS. Bio je i asistent dirigenta Međunarodnog orkestra mladih METRO-PHILHARMONIC, Stenbeck fondacije za lijepe umjetnosti (Švedska).
Sarađivao je sa prestižnim orkestrima: RTV Rusije, Ruska Filharmonija, Nova Rusija, Ruski Simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Uljanovska, kamerni orkestar Musica Viva, nastupajući u Rusiji i Italiji i snimio monografski radio-koncert posvećen 125-ogodišnjci rođenja M. A. Balakirjeva.

Tokom sezona 2004-2006 bio je angažovan kao asistent dirigenta čuvenog Simfonijskog orkestra Čajkovski, sa kojim je uspješno debitovao na sceni Svetlanov u Moskvi, marta 2005. godine.

Od  sezone 2007-2008. angažovan je kao Umjetnički direktor i Šef dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra. Pod njegovim vođstvom orkestar je učestvovao u izvođenju prve nacionalne opere “ Balkanska carica“, snimio svoj prvi CD, gostovao u svim crnogorskim gradovima kao i u Italiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

 

Tim Hju je studirao kod A. Parisota na Jejlu, a zatim u Londonu sa J. Du Preom i V. Plitom, a paralelno i medicinu na Univerzitetu Kembridž. Uspjeh na takmičenju Čajkovski 1990. u Moskvi podstakao ga je na promjenu karijere.

Sarađivao je kao solista sa mnogim velikim dirigentima uključujući A. Previna, Haitinka,  K.Dejvisa,M. Rostropoviča, J. Menjuhina… Njegovi snimci uživo Bramsovog i Betovenovog koncerta sa Londonskim simfonijskim orkestrom (LSO) i Haitinkom  (zajedno sa G.Nikolićem i L. Vogtom) objavio je LSO. Za Naxos je snimio 3 svite Britna, kao i djela Voltona, Blisa, Fincija, Bokerinija, Hofmana, Holsta…. Bahove svite objavljene 2006. muzički magazin BBC-a ocijenio je kao “najbolja izvođenja na modernom violončelu”, a njegov solo disk “Ruke na srcu”, u znak sjećanja na brata Stiva, snimljen za NAIM sadrži izvođenje uživo Kodaljeve solo sonate.

Kao solo violončelista sa LSO je izvodio najznačajnije koncerte za violončelo i orkestar. Zadnjih godina imao je turneje u Velikoj Britaniji sa Moskovskom filharmonijom, i u Španiji sa LSO. Izvodio je koncert SenSansa sa Pamplona Simfonijom a takođe je sa Tabakovim i Sajgonom snimao i izvodio koncerte u Ankari, Turskoj i Ruseu u Bugarskoj kao i resitale u Bejrutu, Dubaiu, Njujorku i Portugalu.

Sa maestrom Valerijem Gergievim premijeno je u UK izveo Tiščenkov koncert za violončelo sa LSO u Barbikenu,  Berlin Philharmonie i na Rotterdam Festivalu. Uskoro će izvoditi koncert E. Elgara sa Hauardom Grifitom u Frankfurtu i Brandenburgu, Bathu i Crnoj Gori.

Tim Hju svira na venecijanskom instrumentu Petrus Roman (1708. godine).

 

KOTOR • 04. 04. 2011.
Crkva Svetog Duha • 20:00 h

ZORAN MARKOVIĆ • kontrabas
Slovenija • Crna Gora
ALEKSANDAR SERDAR • klavir
Srbija

Program:

Željko Brkanović: Introdukcija i Allegro za kontrabas i klavir

Nikolaj Mjaskovski: Sonata br. 1,  D – dur, Op. 12

Lucijan  Marija  Škerjanc: Pet lirskih melodija

Johanes Brams: Sonata br. 1 u e – molu,  Op. 38

 

Kontrabasista Zoran Marković se nakon završene Muzičke akademije u Podgorici i magistarskih studija na FMU u Beogradu, usavršavao kod uglednih pedagoga u Veneciji, Kremoni, Minhenu i Salzburgu.

Tokom studija  osvojio je brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Kao član Kamernog gudačkog orkestra Slovenačke filharmonije, dobio je nagradu Prešernovog fonda 1999, Župančićevu nagradu 2004 i Betetovu nagradu 2006. godine.

Uspješno je nastupao sa brojnim orkestrima: Slovenačkom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija, Kamernim gudačkim orkestrom Slovenačke filharmonije, Gudačima Svetog Ðorda, Celjskim gudačkim orkestrom i kamernim gudačkim orkestrom Amadeus, Junge Kärtner Bläserphilharmonie… Sarađuje sa ansamblima l’ Octouor a  Vent Paris Bastille, Slowind, Trio Empiem, Euro Oktet, Slavko Osterc, Wandeorer i ansamblom Wiena-Ljubljana, Ariart, Storioni trio…

Od 1990. do 2004. godine  bio je angažovan kao solo kontrabasista  u orkestru Slovenačke filharmonije, a stalni je saradnik Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Od januara 2004. vanredni je  profesor na Muzičkoj Akademiji u Ljubljani. Angažovan je kao profesor kontrabasa na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani  i kao predavač na Ljetnjim međunarodnim muzičkim akademijama u Austriji, Italiji, Holandiji, Engleskoj, Njemačkoj…

Svira na italijanskom instrumentu iz XVIII vijeka.

 

Aleksandar Serdar rođen je u Beogradu. Poslije završenih studija u Novom Sadu nastavlja dalje školovanje u Sjedinjenim američkim državama i u Italiji. Učestvovao je na brojnim internacionalnim takmičenjima osvajajući visoke nagrade. Najznačajnije su svakako: Artur Rubinštajn u Tel Aviv-u, Monca-Rina, Sala Galo, Verčeli, Karlo Zeki…

Priređivao je resitale, nastupao sa orkestrima i u okviru kamernih ansambala širom Evrope, u sjevernoj Americi, u Brazilu i Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajlandu i Japanu. Svirao je sa filharmonijskim orkestrima Beograda, Bremena, Sofije, Zagreba, Torina, Minhena, Tuluza, Lila, San Hozea, Slovenije, Drezdena, sarađujući sa dirigentima kao što su Žan Klod Kasadesus, Jorg Peter Vajgl, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marčelo Vioti, Mišel Plason.

Sa zapaženim uspjehom nastupao je u koncertnim dvoranama poput Teatra Šatle, Auditorium Louvra, Tonhale u Cirihu, Alis Tali  u Linkoln centru u Njujorku, i na festivalima u Anteronu, Nantu, Šlezvig Holštajnu, Hamburgu, Monpeljeu…

Svoj prvi CD sa baroknim repertoarom Aleksandar Serdar je snimio za PGP – RTS,  a za prvi CD za diskografsku kuću EMI, dobio je izvanredne kritike. Nedavno je u Luksemburgu objavljen i njegov dvostruki CD.